Pancakes to klasyka kuchni amerykańskiej. Są to puszyste placki smażone na patelni i podawane najczęściej na śniadanie z różnymi dodatkami. Amerykanie często do ciasta na pancakes dodają borówki amerykańskie lub kropelki czekolady czyli chocolate chips. Pancakes na kwaśnej śmietanie z borówkami są niezwykle puszyste i wypełnione po brzegi soczystymi owocami. Są proste i szybkie do przygotowania. Nie mogą się równać z żadnymi sklepowymi placuszkami.
Puszyste pancakes na kwaśnej śmietanie z borówkami
Placki i naleśniki pojawiają się u nas zazwyczaj w weekendy. To właśnie w sobotę i niedzielę mamy czas usiąść razem przy stole i cieszyć się smakiem pysznego śniadania. Te placuszki mają jedną wielką zaletę - robi się je bardzo szybko. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać rózgą kuchenną. Od momentu rozpoczęcia przygotowań wystarczy 30 minut, aby talerz pełen placków pojawił się na stole.
Składniki na pancakes z borówkami
Wszystko czego potrzebujesz do przygotowania tych amerykańskich naleśników zapewne już masz w swojej lodówce i spiżarni. Są to: mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier, masło, jajka, mleko, śmietana 18%.
Jak uzyskać puszyste pancakes?
Dobrze dobrana proporcja suchych i mokrych składników sprawia, że pancakes są puszyste. Kluczem do sukcesu jest także użycie dwóch spulchniaczy: sody i proszku do pieczenia. Kwaśna śmietana w tym przepisie aktywuje sodę oczyszczona, a proszek do pieczenia pomaga plackom odpowiednio rosnąć.
Jak przygotować pancakes z borówkami?
Przygotowanie placków zajmie Ci zaledwie kilka minut. Reszta czasu to smażenie.
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
- W drugiej misce wymieszaj rózgą mokre składniki: mleko, śmietanę, rozpuszczone masło i jajka.
- Wymieszaj suche składniki z mokrymi. Dodaj borówki i wmieszaj je w ciasto.
- Rozgrzej patelnię i smaż placki na rumiano z obu stron.
Kilka wskazówek
- Pozwól plackom przed podaniem odrobinę ostygnąć, bo sok z borówek od razu po usmażeniu placuszków będzie bardzo gorący.
- Jeśli placki zaczną się za szybko rumienić to zmniejsz ogień na mniejszy.
- Placki smaż na minimalnej ilości oleju.
- Placki następnego dnia możesz podgrzać przez kilka-kilkanaście sekund w mikrofali. Nie zjedzone placki przechowuj w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Ciasto możesz nakładać na patelnię łyżką lub łyżeczką, a nawet łyżką do lodów.
Z czym podawać pancakes z borówkami?
Jedną z rzeczy, które uwielbiamy w robieniu pancakes, jest to jak wiele różnych dodatków do nich pasuje. O to kilka propozycji:
- syrop klonowy lub syrop z agawy,
- kwaśna śmietana lub jogurt,
- owoce np. banan, truskawki, borówki,
- miód lub masło miodowe (miód podgrzany razem z masłem),
- sos owocowy.
Często zadawane pytania
Czy mogę użyć jagód?
Tak, w tym przepisie świetnie sprawdzą się jagody.
Czy mogę użyć mrożonych borówek?
Tak, w tym przepisie można użyć mrożonych borówek. Nie rozmrażamy ich wcześniej. Równie dobrze można użyć mrożonych lub świeżych malin.
Skąd mam wiedzieć kiedy obrócić placka na drugą stronę?
Pancakes smażymy około 2 minuty z każdej strony. Odwracamy go na drugą stronę, gdy zobaczymy, że na jego powierzchni zaczynają się pojawiać bąbelki. Wówczas krawędzie placuszka powinny się lekko zarumienić.
Gdyby krawędzie placka mocno się zarumieniły, a bąbelków jeszcze nie było tzn., że trzeba zmniejszyć ogień na mniejszy.
Czym mogę zastąpić śmietanę 18%?
Możesz ją zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem typu greckiego.
Więcej przepisów na śniadaniowe pancakes
Te placuszki z borówkami są puszyste u wypełnione soczystymi owocami. To propozycja na pyszne i szybkie śniadanie - będą gotowe w góra 30 minut!
Puszyste pancakes z borówkami (na kwaśnej śmietanie)
SKŁADNIKI (6 porcji):
- 1 szklanka mleka,
- 3/4 szklanki śmietany 18% (170g),
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki cukru,
- 4 łyżki rozpuszczonego masła (50g),
- 320g mąki (2 szklanki),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 150g borówek,
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sól, sodę i proszek do pieczenia.
W drugiej misce umieszczamy rozpuszczone i przestudzone masło, jajka, śmietanę i mleko. Roztrzepujemy je krótko rózgą, do połączenia. Dodajemy suche składniki mieszamy. Następnie dodajemy borówki i mieszamy. Staramy się mieszać krótko.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Nakładamy łyżką ciasto i smażymy pancakes około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Placki obracamy na drugą stronę, gdy na ich powierzchni pojawią się bąbelki. Pancakes powinny być rumiane. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Życzę smacznego!
Pięknie wyglądają a smakują obłędnie ❤️
Cudowne 🙂