Żółciutkie babeczki z truskawkami

Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, puszyste! Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne babeczki. Przygotowane są z ciasta ucieranego wzbogaconego o dodatek polenty. Dzięki użyciu mąki kukurydzianej babeczki mają delikatnie ziarnistą konsystencję, ale są naprawdę smaczne. Będą idealne do kubka popołudniowej kawy czy herbaty!

Masz ochotę na więcej babeczek z truskawkami? Zajrzyj koniecznie do tych przepisów:

Żółciutkie babeczki z truskawkami

Żółciutkie babeczki z truskawkami

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 140g masła,
  • 120g cukru,
  • 3 jajka,
  • 140g mąki pszennej,
  • 85g mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka mleka,
  • DODATKOWO:
  • 200g truskawek,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę pszenna i kukurydzianą oraz proszek do pieczenia. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu.. Dodajemy suche składniki i mleko. Mieszamy krótko, tylko do połączenia. Następnie dodajemy truskawki, mieszamy.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.

Babeczki można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Życzę smacznego!

Żółciutkie babeczki z truskawkami

Żółciutkie babeczki z truskawkami





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź