Gofry owsiane to gofry przygotowane z mąki owsianej, z minimalną ilością tłuszczu. Mąkę owsianą można kupić gotową lub zmielić płatki owsiane w blenderze kielichowym.
Gofry owsiane to propozycja dla osób dbających o zdrowie i liczących kalorie. Można je podawać na słodko lub wytrawnie. Aby stanowiły pełnowartościowy posiłek warto je podać z dodatkową porcją białka (i ewentualnie tłuszczu np. orzechy, płatki migdałów). Ja swoje "zdrowsze gofry" podałam z serkiem bieluch (75g serka na jednego gofra) oraz borówkami. Całość oprószyłam cynamonem wymieszanym z pudrem z ksylitolu. Wyszło pysznie i lekko 🙂
SKŁADNIKI (7 sztuk):
- 2 jajka,
- 130g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych),
- 200g mleka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 20g oleju słonecznikowego,
- Szczypta soli,
PRZYGOTOWANIE:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto dostawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Oczywiście białka ubijamy tuż przez wymieszaniem z ciastem.
Podczas robienia ciasta nagrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy około 3-7 minut w nagrzanej gofrownicy (w zależności od rodzaju gofrownicy ten czas może być różny). Pieczemy je bez otwierania gofrownicy. Powinny być rumiane z obu stron.
Gofrownicę możemy smarować bardzo cienką warstwą oleju przed każdym nałożeniem ciasta np. pędzelkiem lub wacikiem.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Jeden gofr zawiera około 132kcal. W tym:
- węglowodany – 14,4g,
- białko – 5,3g,
- tłuszcz – 6,4g,
- błonnik – 1,3g.
To danie proponuję podać na deser lub drugie śniadanie lub podwieczorek.
2) Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie z cukrzycą ciążową. Gofry proponuję podać na drugie śniadanie lub podwieczorek.
Proszę przesunąć część “białka ubijamy na puszystą pianę” po części z miksowaniem żółtek, skoro trzeba białko dodać pół godziny po miksowaniu ciasta, zmarnowałem przez to dwa jajka 🙂 pozdrawiam! Ps. Literówka – odstawiamy* na 30 minut.
Dziękuję za uwagę, ale wystarczy dokładnie przeczytać przepis przed gotowaniem i unikniemy marnowania składników 😃
Pozdrawiam