Serniczki z kremem limonkowym

Mini serniczki to słodkości, które uwielbia moja rodzina, a zwłaszcza szwagier Tomek 🙂 Dziś w "Weekendowej Cukierence" proponuję Wam ich kolejną wersję. Tym razem przygotowałam je z kwaśnym curdem limonkowym czyli angielskim kremem o słodko-kwaśnym smaku. Najbardziej do serniczków pasują mi właśnie rożnego rodzaju kwaśne kremy. Kropkę nad i stanowi dekoracja mini bezikami. Mini beziki układamy na serniczkach tuż przed podaniem, bo krem je rozpuści. Serniczki najlepiej smakują w temperaturze pokojowej więc warto wyjąć je wcześniej z lodówki, aby się ociepliły.

Lime curd (krem limonkowy)

Lime curd (krem limonkowy)

SKŁADNIKI (12-16 sztuk):

  • SPÓD:
  • 150g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
  • 50g masła,
  • SERNICZKI:
  • 500g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
  • 250g serka mascarpone,
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (40g),
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 jajko,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • KREM LIMONKOWY:
  • 1 porcja kremu limonkowego,
  • DODATKOWO:
  • małe beziki

PRZYGOTOWANIE:

SPÓD: Ciasteczka bardzo drobno kruszymy. Możemy je z grubsza pokruszyć i następnie przetrzeć przez sitko. Masło roztapiamy. Ciepłe masło mieszamy z ciastkami. Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Masę ciasteczkową rozkładamy do papilotek i delikatnie uklepujemy.

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

Przygotowanie ciasteczkowego spodu

SERNICZKI: Wszystkie składniki na serniczki powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy ser twarogowy i serek mascarpone, budyń, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy chwilkę mikserem do połączenia składników. Wówczas dodajemy jajko i skórkę startą z cytryny, mieszamy do połączenia. Masę serową rozkładamy do papilotek (na wysokość papilotki).

Przygotowanie masy serowej

Przygotowanie masy serowej

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Serniczki pieczemy około 15 minut – do ścięcia masy. Studzimy je przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Mini serniczki przed i po upieczeniu

Mini serniczki przed i po upieczeniu

KREM LIMONKOWY: Krem limonkowy przegotowujemy według TEGO przepisu.

Wystudzone serniczki smarujemy warstwą kremu limonkowego. Układamy na nich beziki tuż przed podaniem. Serniczki odstawiamy do lodówki do schłodzenia.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Masy serowej nie miksujemy zbyt długo, aby jej zbędnie nie napowietrzać.

Serniczki z kremem limonkowym

Serniczki z kremem limonkowym





2 komentarzy

  1. Przepyszne i orzeźwiające. Idealne do popołudniowej kawy 🙂

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakowały ?

Zostaw odpowiedź