"Weekendowa Cukierenka" zaprasza na karmelowe deserki, szybkie i proste do przygotowania. Te deserki na pewno przypadną do gustu osobom lubiącym znany z dzieciństwa przysmak – szyszki. Szyszki to sklejone ze sobą ziarna ryżu preparowanego z kajmakiem lub rozpuszczonymi krówkami. I taką też warstwę ryżową znajdziecie w moim deserku. Warstwa ta wzbogacona jest dodatkowo migdałami. A całość zwieńczona jest przepysznym kremowym musem karmelowym. Mniam 😉
SKŁADNIKI (10 porcji):
- WARSTWA RYŻOWA:
- 40g ryżu preparowanego,
- 200g masy kajmakowej,
- 50g migdałów,
- WARSTWA KARMELOWA:
- 300g śmietany kremówki 36%,
- 200g masy kajmakowej,
- 125g serka mascarpone,
- DODATKOWO:
- 10g ryżu preparowanego,
- 20g mlecznej czekolady,
- Mini biszkopciki,
PRZYGOTOWANIE:
WARSTWA RYŻOWA: Migdały umieszczamy w miseczce i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy je i obieramy ze skórki. Następnie drobno je siekamy. W misce umieszczamy ryż preparowany, kajmak i posiekane migdały. Mieszamy do połączenia składników. Gotową masę rozkładamy pomiędzy 10 małych szklaneczek.
WARSTWA KARMELOWA: Do miski wkładamy śmietanę kremówkę. Ubijamy ją na sztywną masę. Dodajemy serek mascarpone i kajmak i miksujemy do połączenia. Masę karmelową rozkładamy do szklaneczek.
Wierzch masy karmelowej posypujemy ryżem preparowanym, startą czekoladą i małymi biszkopcikami.
Deser chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny.
Życzę smacznego!
Twój komentarz
Pycha ?
Dzień dobry 🙂 czy deser można przygotować dzień wcześniej?
Tak, spokojnie 😉