Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Zapraszam dziś na ucierano ciasto z czerwoną porzeczką. To ciasto ucierane robiłam już ze śliwkami, jagodami i rabarbarem. Świetnie pasuje do niego także czerwona porzeczka. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, sycące. Po zjedzeniu jednego kawałka można się naprawdę nasycić 🙂 Mimo to sięga się po drugi, bo jest takie dobre.
Przy ciastach ucieranych bardzo łatwo o zakalec. Aby uniknąć zakalca należy:
- koniecznie użyć składników o temperaturze pokojowej,
- po dodaniu mąki ciasto mieszać bardzo krótko,
- owoce dużo wcześniej umyć i osuszyć,
- piekarnik otwierać dopiero pod koniec pieczenia.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 250g masła,
- 1 szklanka cukru,
- 3 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- Szczypta soli,
- KRUSZONKA:
- ¾ szklanki mąki,
- 80g masła,
- 1 cukier waniliowy,
- 6 łyżek cukru,
- DODATKOWO:
- 500g czerwonej porzeczki,
PRZYGOTOWANIE:
Czerwoną porzeczkę płuczemy dużo wcześniej i dokładnie osuszamy.
Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i budyniem.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasne masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy równomiernie porzeczki. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 60-80 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.
Życzę smacznego 🙂
Ciasto rewelacyjne!
Paulina cieszę się, że smakowało 😉
Czy z podanych składników można upiec ciasto w dużej blaszy?
Chodzi o blaszkę 25x35cm? Jeśli tak to proponuję półtorej porcji ciasta. I należy kontrolować czas pieczenia tzn. do suchego patyczka.
Dzień dobry,
Ciasto wygląda bardzo apetycznie, zaraz będę testować natomiast powinna Pani zamieścić również pojemność szklanki którą Pani używa, czy to 200ml czy 250ml?
Dzięki. Mam nadzieję, że zasmakuje 😉 Szklanka o pojemności 250ml.