Cynamonowe ciasteczka dyniowe (Pumpkin Snickerdoodles)

Dzisiaj w "Weekendowej Cukierence" prezentuję pyszne ciasteczka z dodatkiem dyniowego puree. Snickerdoodles to ciasteczka cynamonowe wywodzące się prawdopodobnie z kuchni niemieckiej (niektóre źródła przypisują ich pochodzenie kuchni angielskiej). Na blogu znajdziecie już m.in. babeczki inspirowane ciasteczkami snickerdoodles. Ciasteczka mogą być chrupiące lub mięciutkie, a to w zależności od doboru składników. Charakterystycznymi składnikami są: cynamon i cukrowa posypka oraz popękany wierzch po upieczeniu. Dzięki dodatkowi puree z dyni ciasteczka są mięciutkie. Dobór przypraw korzennych sprawia, że są aromatyczne.

Dodatkowo ciasteczka możemy upiec z nadzieniem serowym. Na dole wpisu (w uwagach) podałam składniki na nadzienie. Aby je przygotować to również formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją, a na środek dajemy odrobinę nadzienia. Znów zlepiamy kulkę i postępujemy dalej tak jak w przepisie. Ciasteczka są przepyszne, gorąco je Wam polecam 😉

Cynamonowe ciasteczka dyniowe

Cynamonowe ciasteczka dyniowe

SKŁADNIKI:

  • CIASTKA:
  • 3 i ¾ szklanki mąki,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 225g masła,
  • 1 szklanka cukru zwykłego,
  • ½ szklanki cukru brązowego,
  • ¾ szklanki dyniowego puree,
  • 1 duże jajko,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • CUKROWA POSYPKA:
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • ½ łyżeczki imbiru,

PRZYGOTOWANIE:

CUKROWA POSYPKA: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

CIASTKA: Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej.

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Do drugiej miski wkładamy masło, cukier i cukier brązowy. Ucieramy je razem mikserem przez około 5 minut do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Następnie dodajemy puree z dyni, miksujemy. Kolejno dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii, miksujemy przez 30 sekund. Dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przykrywamy i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z kulek obtaczamy w cukrowej posypce i układamy ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy.

Za pomocą szklanki spłaszczamy każdą z kulek. Ewentualnie dno szklanki możemy „zamoczyć” w cukrowej posypce. Ciastka podczas pieczenia same się nie spłaszczą, ale raczej urosną.

Ciastka pieczemy około 10-15 minut (tzn. do momentu, gdy zrobią się twarde z wierzchu i zaczną pękać). Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy je na 5 minut na blaszce do pieczenia, a dopiero później przenosimy na kratkę.

Ciastka przechowujemy w zamkniętym pojemniku do 7 dni.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Ciastka możemy też nadziać przed pieczeniem serem:

  • 125g serka trzykrotnie zmielonego,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 i ½ łyżki cukru,

Wszystkie składniki mieszamy.

Cynamonowe ciasteczka dyniowe

Cynamonowe ciasteczka dyniowe





2 komentarzy

  1. Przepyszne, prawie jak pierniczki, uwielbiam je.

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakują ❤️

Zostaw odpowiedź