Babeczki cynamonowe (Snickerdoodle cupcakes)

To babeczki inspirowane słynnymi ciasteczkami snickerdoodle. Charakterystyczne dla tych ciasteczek jest obtoczenie w cynamonowym cukrze. Dzięki temu po upieczeniu mają fajną skorupkę. Babeczki wprost rozpływają się w ustach. Cynamon znajdziemy w cieście, kremie, a także w posypce.

Babeczki cynamonowe (Snickerdoodle cupcakes)

Babeczki cynamonowe (Snickerdoodle cupcakes)

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 115g masła,
  • ¾ szklanki cukru,
  • Kilka kropel aromatu waniliowego,
  • 2 duże jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 2/3 szklanki mleka,
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 i ½ łyżeczki cynamonu,
  • Szczypta soli,
  • CYNAMONOWA POSYPKA:
  • 6 łyżek rozpuszczonego masła,
  • ¼ szklanki cukru,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • KREM CYNAMONOWY:
  • 170g serka Philadelphia (lub innego serka kremowego),
  • 125g masła,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • ½ łyżeczki cynamonu,

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mieszamy ze sobą mąkę, sól, cynamon i proszek do pieczenia.

Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche składniki i mleko w dwóch turach. Mieszamy krótko, tylko do połączenia.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Ciasto rozkładamy pomiędzy papilotki do 2/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu babeczki studzimy.

Jeśli babeczki za bardzo wyrosły to ścinamy im czubki.

CYNAMONOWA POSYPKA: W miseczce mieszamy ze sobą cukier i cynamon. Każdą z babeczek smarujemy za pomocą pędzelka roztopionym masłem. Następnie zanurzamy ją w cynamonowym cukrze. W ten sposób uzyskamy chrupiącą cynamonową posypkę.

Cukrem cynamonowym, który nam pozostanie, posypujemy wierzch babeczek po udekorowaniu kremem.

KREM CYNAMONOWY: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej (około 5-7 minut). Dodajemy stopniowo serek i cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy CYNAMON. Krem schładzamy w lodówce przez 1 godzinę wówczas będzie się ładnie układał na babeczkach.

Krem umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym z tylką w kształcie gwiazdki (u mnie Wilton 1M). Krem wyciskamy na babeczki.

Każdą babeczkę posypujemy cukrem cynamonowym

Babeczki przechowujemy do lodówki.

Życzę smacznego 🙂

Babeczki cynamonowe (Snickerdoodle cupcakes)

Babeczki cynamonowe (Snickerdoodle cupcakes)





6 komentarzy

  1. Muffinki wyszły pyszne! Zdecydowanie polecam! ??

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂 Pięknie się prezentują!

  2. Witam czy można zrobić tak, że krem zrobię dzień wcześniej i odłożyć go do lodówki A następnego dnia dopiero dekorowac babeczki “na swiezo”? 🙂

    • cukiereczek

      Można tak zrobić, ale ponieważ krem ma w sobie masło to trzeba będzie go ocieplić tak ze 30-60 minut przed dekorowaniem 😉

Zostaw odpowiedź