Owsianka to pomysł na pyszne i pełnowartościowe śniadanie. Znajdziecie ich na blogu całkiem sporo, bo bardzo je lubimy w rożnych wersjach. Owsiankę możemy przygotować na 3 sposoby:
- gotowaną - czyli płatki owsiane gotujemy na mleku (lub wodzie),
- nocną - czyli płatki owsiane zalewamy mlekiem i zostawiamy do namoczenia na noc,
- pieczoną - czyli wstępnie ugotowane płatki zapiekamy w piekarniku.
Wszystkie rodzaje owsianek są pyszne i godne uwagi.
Dzisiejsza propozycja śniadaniowa zawiera dodatkowo jogurt i brzoskwinie. Tę owsiankę przygotujemy dosłownie w 5 minut. W czasie, gdy płatki owsiane gotują się to owoce kroimy w kostkę i mieszamy z miodem i jogurtem. Owsianka ma pyszny kremowy smak, nie jest za słodka.
SKŁADNIKI (1 porcja):
- 1 szklanka mleka,
- 30g płatków owsianych (około 3 łyżki),
- 1 łyżeczka miodu,
- 65g brzoskwini z puszki,
- 50g jogurtu naturalnego,
PRZYGOTOWANIE:
Mleko zagotowujemy w rondelku. Dodajemy płatki owsiane. Gotujemy razem kilka minut na wolnym ogniu aż owsianka zgęstnieje.
Brzoskwinię kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy z miodem.
Owsiankę zdejmujemy z ognia i mieszamy z brzoskwinią i jogurtem. Od razu podajemy.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Jedna porcja owsianki będzie zawierała około 342kcal, w tym:
- węglowodany – 55g,
- białko – 14g,
- tłuszcz – 8g,
- błonnik – 3g.
Owsiankę proponuję podać na śniadanie.