Jeśli nigdy nie jedliście świeżych ogórków na ciepło to koniecznie musicie to nadrobić! Powiem Wam, że smakują pysznie, zwłaszcza w połączeniu z musztardą i śmietaną. Do przygotowania tej mięsnej potrawki potrzebujemy tylko tej twardej części ogórka, zaś miąższ odkładamy na bok. Zaczynamy od podsmażenia mięsa. Następnie obsmażamy ogórka, zalewamy go bulionem i dusimy kilka minut. Na koniec dodajemy śmietankę i musztardę i sos zagęszczamy mąką. Ważnym akcentem jest tutaj świeży koperek. Danie najlepiej smakuje podane z ryżem.
To nie pierwszy raz kiedy jadłam ogórki na ciepło. Przygotowałam już kiedyś zupę ogórkową ze świeżych ogórków. Bardzo nam wtedy smakowała.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 250g mięsa mielonego wieprzowego,
- 2 duże ogórki gruntowe,
- 1 mała cebula,
- 100ml śmietany 18%,
- 2/3 szklanki bulionu,
- 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej,
- 1 płaska łyżeczka mąki,
- Sól,
- Pieprz,
- Cukier,
- 2 łyżki koperku,
- 1 łyżka oleju do smażenia,
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki obieramy. Przekrawamy je wzdłuż na pół. Następnie za pomocą małej łyżeczki wydłubujemy pestki i odkładamy je. Pozostałe sztywne części ogórka kroimy w plasterki grubości 7-10mm. Powstaną nam wówczas półksiężyce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone i smażymy je kilka minut często mieszając aż się zarumieni. Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelnię wkładamy ogórki. Smażymy je przez 2 minuty. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy pod przykryciem przez 7 minut. Po tym czasie ogórki powinny zmięknąć.
Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do zawartości patelni. Mieszamy. Dodajemy także musztardę i koperek. Sos zagotowujemy i dodajemy mięso mielone. Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru i gotujemy jeszcze razem przez 2-3 minuty.
Danie podajemy od razu. Każdą porcję możemy dodatkowo podać posypaną świeżym koperkiem.
Życzę smacznego 🙂
To jest pyszne! Odchudziłam troszkę. Zamiast śmietany, jogurt naturalny na sam koniec i bez mąki. Musztarda robi tutaj robotę. Będę wracać do tego dania, bo jest bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu.
Beata bardzo się cieszę, że potrawka Ci smakowała 🙂