Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 W oczekiwaniu na świeże sezonowe owoce przygotowałam ciasto z masłem orzechowym. Kruchy maślany spód, delikatny i słodko-słony krem z masła orzechowego, chrupiące orzeszki i czekolada – to ciasto jest pyszne! Jestem zakochana szczególnie w kruchym maślanym spodzie. Wykorzystałam go już m.in.do ciasta z marakują i wiśniami. Na pewno połączę go latem z truskawkami i jagodami. Ciasto przygotowuję się błyskawicznie. Reszta to już tylko chłodzenie. Ciasto szczególnie przypadło do gustu mojemu mężowi, który jest wielkim wielbicielem masła orzechowego.
SKŁADNIKI:
- KRUCHE MAŚLANE CIASTO:
- 200g masła,
- 70g cukru pudru,
- 270g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 żółtko,
- KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO:
- 375g serka mascarpone,
- 100g śmietany kremówki
- 250g masła orzechowego,
- 70g cukru pudru,
- DODATKOWO:
- 1 słoiczek dżemu truskawkowego,
- 50g czekolady,
- 50g śmietany kremówki,
- 100g orzeszków ziemnych
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski wkładamy miękkie masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut tzn. do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy żółtko i ucieramy mikserem przez 2 minuty. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Surowe ciasto będzie bardzo gęste i lepiące. Nie należy się tym przejmować.
Ciasto przekładamy do blaszki i wykładamy nim dno. Najlepiej zrobić to palcami oprószonymi mąką. Lepiej nie wyrównywać ciasta łyżką, aby nie stracić jego puszystości. Ciasto dziurkujemy widelcem.
Wkładamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 23 minuty na złoty kolor. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu ciasto równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym.
KREM Z MASŁA ORZECHOWEGO: Serek mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder. Następnie ucieramy go mikserem przez krótką chwilkę, do połączenie składników. Dodajemy masło orzechowe i krótko miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę w osobnym naczyniu i łączymy delikatnie z kremem. Krem wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy.
Na kremie równomiernie rozsypujemy orzeszki ziemne. Czekoladę oraz śmietankę umieszczamy w małej misce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą łyżeczki polewamy czekoladą wierzch ciasta.
Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wówczas kruchy spód zmięknie.
Życzę smacznego 🙂
Orzeszki solone?
Tak.
Przepyszne ciasto lekkie,delikatne,kruche porostu znakomite,przepis trafił moje gusta,super,dziękuję.
Super! Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Czy można zrobić to z mąką orkiszową lub owsianą?
Z mąką orkiszową jasną jak najbardziej. Z owsianą nie wiem, bo nie próbowałam 🥴