Ostatnie dni roku spędzamy planując sylwestrowe menu. Poza ciepłym posiłkiem bardzo ważne są przekąski. Na blogu znajdziecie kilkanaście propozycji na sylwestrowe przekąski. Prezentuję Wam dzisiaj pyszne i szybkie do zrobienia roladki z wędliny drobiowej z prażonym słonecznikiem i serkiem. Tylko 3 główne składniki, a smak jest niesamowity. Prażony słonecznik w połączeniu z serkiem smakuje pysznie. Przygotowanie takich roladek to dosłownie kilka minut. Gdy na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika to w między czasie mieszamy i doprawiamy do smaku serki i rozkładamy plasterki szynki. Słonecznik mieszamy z serkami i rozsmarowujemy na plasterkach wędliny. Zwijamy roladki i gotowe. Przepis na te roladki dostałam od koleżanki z pracy Agnieszki, której bardzo dziękuję 🙂
SKŁADNIKI:
- 400g szynki konserwowej drobiowej w plastrach,
- 50g słonecznika,
- 250g serka twarogowego trzykrotnie zmielonego (np. Mój Ulubiony),
- 150g serka almette naturalnego,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka i ostra papryka,
PRZYGOTOWANIE:
Rozgrzewamy suchą patelnię na małym ogniu. Wkładamy ziarna słonecznika i prażymy je kilka minut często mieszając. Ziarna powinny się ładnie zarumienić. Musimy uważać, aby ziarna się nie przypaliły. Słonecznika zdejmujemy z ognia i odstawiamy na chwilkę do przestudzenia.
Serek twarogowy mieszamy z serkiem almette doprawiając do smaku. Do serka dodajemy ciepłe ziarna słonecznika i mieszamy do połączenia. Doprawiamy ewentualnie do smaku. Ziarna powinny być ciepłe (ale nie za gorące), wówczas ładnie połączą się z serkiem.
Plasterek szynki układamy na desce i smarujemy go porcją farszu. Zwijamy ciasno roladkę. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników.
Roladki odkładamy do lodówki na 2 godziny, aby troszkę stwardniały.
Życzę smacznego 🙂
Ekspresowa przekąska na niezapowiedzianych gości 🙂
Jak pięknie zwinięte 🙂