Witajcie w "Weekendowej Cukierence". Zapraszam dzisiaj na szybką słodycz czyli muffinki. Muffinki są bardzo lubiane w Polsce, a zwłaszcza przez dzieci. Ich przygotowanie jest tak proste, że poradzą sobie z nimi nawet najmłodsi. Wystarczy osobno zmieszać suche składniki, osobno wymieszać mokre i połączyć je ze sobą. Muffinki z jabłkiem i budyniem są przepyszne. Jabłko i budyń świetnie do siebie pasują. Zaryzykuję stwierdzeniem, że to najlepsze muffinki na blogu 🙂 Możemy zapakować je dzieciom na drugie śniadanie.
Często zadawane pytania
Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?
Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W typowej formie na muffiny powinno wyjść dokładnie 12 babeczek. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść 14 lub 16 sztuk. Nakładaj ciasta do 3/4 wysokości papilotki. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.
SKŁADNIKI (12-14 sztuk):
- SUCHE:
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- ½ szklanki cukru,
- MOKRE:
- 1 jajko,
- ½ szklanki oleju,
- 1 szklanka mleka,
- BUDYŃ:
- 1 szklanka mleka,
- Pół opakowania budyniu (20g),
- 1 łyżka cukru,
- JABŁKA:
- 2 jabłka,
- ½ łyżeczki cynamonu,
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Mieszamy je z cynamonem i odstawiamy.
Szklanka o pojemności 250ml. Do rondelka wlewamy ¾ szklanki mleka. Dodajemy cukier i całość zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń i wlewamy na gotujące się mleko. Budyń gotujemy 1-2 minuty często mieszając. Po ugotowaniu budyń studzimy.
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki. W drugiej misce roztrzepujemy jajko. Dodajemy mleko i olej. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników.
Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta. Następnie wykładamy porcję budyniu i porcję jabłek. Na koniec wykładamy po 1 łyżce ciasta.
Muffinki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.
Życzę smacznego 🙂
Muffinki są przepyszne! Przepis dosc prosty i szybki! Na pewno bede tu czesciej zagladac!:-))
Mikuaszka bardzo się cieszę, że muffinki Ci smakowały 😀 Zapraszam częściej!
Polecam! 🙂 Zrobiłam je wczoraj z moimi chłopcami i są naprawdę smaczne 🙂
Ala bardzo mi miło 😀
Ile muffinek wychodzi z tej porcji?
12-14 muffinek
Wyszły rewelacyjne, polecam!
Bardzo mi miło 🙂
Zrobiłam je wczoraj i są pyszne 🙂 Mąż, początkowo nieprzekonany do takiego nadzienia, pochłaniał je jeszcze zanim zdążyły choć trochę przestygnąć. Muffinki są mało słodkie – słodyczy nadaje im nadzienie, więc dla mnie idealne – nie przepadam za zbyt słodkimi wypiekami. Następnym razem, żeby podkręcić smak, dodam do ciasta aromatu waniliowego zamiast cukru 😉
Cyanna doskonale rozumiem Twojego męża. Sama zjadłam ze 2 od razu po upieczeniu, ciepłe, bo nie mogłam się powstrzymać 😉 Ciesze się, że smakowały.
Najlepsze babeczki jakie jadłam ?
Agusia bardzo mi miło ?
Bardzo polecam ten przepis! ??
Dziękuję ? Muffinki wyglądają pysznie.