Bardzo łatwa do przygotowania potrawa z polędwiczek wieprzowych. Idealna na lunch lub obiad. Ziemniaki wcześniej obgotowujemy. Dzięki temu zabiegowi całą potrawę pieczemy krócej w piekarniku i nie dopuszczamy do wysuszenia mięsa.
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 200g polędwiczki wieprzowej,
- 1 papryka (240g),
- 1 cebula (120g),
- 320g obranych ziemniaków,
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20g),
- ½ łyżeczki oregano,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- Szczypta chili,
- 1 i ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
- ½ łyżeczki koperku suszonego lub 1 łyżeczka świeżego,
- Sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy ją w większą kostkę. Polędwiczkę kroimy w kawałki 2cm.
Obrane ziemniaki kroimy w większą kostkę. W rondelku zagotowujemy wodę i dodajemy ziemniaki. Obgotowujemy je przez 7-10 minut. Następnie odcedzamy i pozwalamy im ostygnąć.
Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce. Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami i dodajemy do warzyw i mięsa. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły wszystkie składniki. Miskę zakrywamy folią i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zawartość miski przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zapiekamy około 20-30 minut (do miękkości mięsa i ziemniaków). Gdyby potrawa zaczynała się spiekać to przykrywamy ją folią.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Składniki możemy również nadziać na patyczki do szaszłyków i upiec je w piekarniku.
2) Całe danie będzie zawierało około 758kcal. Proponuję podanie 2 porcji. Wówczas jedna porcja będzie zawierała około 379kcal, w tym:
- węglowodany – 44,9g,
- białko – 28,0g,
- tłuszcz – 12,4g,
- błonnik – 10,0g.
Potrawę proponuję podać na obiad.
pyszne danie 🙂 lubię takie zapiekańce 🙂