Kotlety z kurczaka zapiekane pod grzybową pierzynką

To pomysł na urozmaicenie zwykłych kotletów z piersi kurczaka. Nadzienie grzybowe możemy przygotować dzień wcześniej. Kotlety możemy ułożyć w naczyniu, a zapiec tuż przed podaniem. Możemy je przygotować jesienią ze świeżymi grzybami, ale także zimą - z zamrożonymi grzybami. Do tak przygotowanego mięsa pasują zarówno ziemniaki i ryż.




Kotlety z kurczaka zapiekane pod grzybową pierzynką

Kotlety z kurczaka zapiekane pod grzybową pierzynką

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 500g piersi z kurczaka (1 podwójna pierś),
  • 1 jajko,
  • Bułka tarta do panierowania,
  • 1 mała cebula,
  • 250g ugotowanych grzybów leśnych,
  • 100g startego żółtego sera,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Smalec lub olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Piersi z kurczaka rozkrawamy wzdłuż na 2-3 części. Powstanie nam 4-6 kotletów. Jeśli kawałki będą grubsze to możemy je rozbić tłuczkiem (przez folię, aby nie poszarpać mięsa). Każdy z kotletów oprószamy z obu stron solą, pieprzem i słodką papryką. W miseczce rozbijamy jajko i roztrzepujemy je. Na patelni rozpuszczamy tłuszcz do smażenia. Kotlety obtaczamy w jajku. Następnie panierujemy je w bułce tartej. Smażymy je na rumiano z obu stron na średnim ogniu. Gotowe kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Ugotowane grzyby drobno siekamy. Cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę tłuszczu i szklimy cebulę. Dodajemy grzyby i smażymy razem często mieszając około 10 minut. Pod koniec doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Grzyby troszkę studzimy i mieszamy z 2 łyżkami startego sera.

Usmażone grzyby wykładamy na kotlety. Całość posypujemy równomiernie startym żółtym serem.

Kotlety zapiekamy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do rozpuszczenia sera).

Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź