Do placuszków na słodko mam ogromną słabość. Znajdziecie ich na blogu całkiem sporo - PLACUSZKI NA SŁODKO. Lato obfituje w świeże owoce więc żal byłoby nie skorzystać z darów lata. Dlatego przygotowałam placki z jagodami. Do ich przygotowania nie potrzebujemy miksera. Smakują świetnie podane z kleksem śmietany i polane syropem klonowym. Nie ma lepszego śniadania niż placki na słodko 🙂
SKŁADNIKI (15 sztuk):
-
250g gęstego jogurtu naturalnego,
-
2 jajka,
-
1 cukier waniliowy (16g),
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
1 łyżeczka sody,
-
1 szklanka + 1 łyżka mąki,
-
2 łyżki roztopionego masła lub oleju,
-
2/3 szklanki jagód (około 100g),
-
Olej lub masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przekładamy jogurt. Dodajemy jajka, cukier waniliowy i wystudzone rozpuszczone masło. Mieszamy rózgą do połączenia. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Wówczas dodajemy jagody i krótko mieszamy, tylko do połączenia.
Placuszki możemy smażyć bez tłuszczu, na suchej patelni. Możemy je też smażyć na odrobinie oleju lub masła. Nakładamy po 1 łyżce ciasta i smażymy placuszki na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.
Przed nałożeniem kolejnej partii placków patelnię możemy przetrzeć ostrożnie papierowym ręcznikiem (może się zabrudzić od jagód).
Życzę smacznego 🙂
Pyszne wyszły! Polecam!
Cieszę się, że smakowały 🙂
Są przepyszne i Bardzo proste do wykonania! Można zrobić je także z borówkami ❤️😍
Dziękuję ♥️