Zupa kurkowa

To zdecydowanie moja ulubiona sezonowa zupa. Jest delikatna i kremowa. Część zupy odlewamy i blendujemy ną krem, aby ją zagęścić. Ma wówczas delikatniejszy smak i nie jest przezroczysta. Zupę można zagęścić jeszcze odrobiną mąki. A przed podaniem posypać ją posiekaną natką.

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

SKŁADNIKI :

  • 200g umytych i oczyszczonych kurek,

  • 1 średnia cebula,

  • 2 łyżki masła,

  • 3 marchewki,

  • 400g ziemniaków,

  • 5 szklanek bulionu drobiowego lub rosołu,

  • 150ml śmietany gęstej 18%,

  • Ewentualnie 1-2 łyżeczki mąki,

  • Sól,

  • Pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Dodajemy cebulę i smażymy ją około 5 minut aż się zeszkli. Następnie dodajemy kurki (większe kroimy na pół) i smażymy kilka minut aż cała woda wyparuję.

W tym czasie marchewki obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę 1cm.

W garnku rozpuszczamy 1 łyżką masła. Dodajemy marchewkę i smażymy razem 5 minut. Dodajemy ziemniaki i smażymy kolejne 5 minut. Wlewamy bulion i całość zagotowujemy. Gotujemy razem pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut tzn. do miękkości warzyw.

Po tym czasie odlewamy 1/3 zupy i miksujemy ją blenderem na gładko. Przelewamy ją z powrotem do garnka z zupą. Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, aby ją zahartować. Wlewamy ją do zupy i mieszamy. Następnie dodajemy kurki duszone z cebulą i zupę gotujemy jeszcze 1-2 minuty na wolnym ogniu (należy uważać, aby śmietana się nie zważyła). Zupę doprawiamy do smaku.

Każdą porcję zupy możemy posypać natką.

Życzę smacznego 🙂

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź