Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam Was dziś na lekkie i orzeźwiające ciasto z dodatkiem wiśni. Ciasto składa się z trzech warstw: puszystego biszkoptu, galaretki i kremu serowego. Słodki krem serowy wspaniale przełamuję kwaśny smak galaretki wiśniowej. Ciasto jest tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym kawałeczku 🙂 Przy tym nie jest skomplikowane w przygotowaniu. Najważniejszą rzeczą przy przygotowaniu tego ciasta jest odpowiedni moment wyłożenia galaretki na biszkopt i kremu serowego na galaretkę.
Do przygotowania tego ciasta zainspirowała mnie koleżanka z pracy - Renata. Gdy zapytałam ja jakie ciasto przygotować na weekend, koniecznie z wiśniami, od razu odpowiedziała, że biszkopt z serem. Nie pomyliła się, wiśnie i ser to super połączenie.
Jeśli szukacie pomysłów na ciasto z wiśniami to zajrzyjcie do zakładki wiśnie.
SKŁADNIKI:
-
BISZKOPT:
-
5 dużych jajek,
-
190g mąki pszennej,
-
160g cukru,
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
Kilka kropel aromatu waniliowego,
-
GALARETKA WIŚNIOWA:
-
2 szklanki drylowanych wiśni,
-
3 szklanki gorącej wody,
-
2 galaretki wiśniowe,
-
1-2 łyżki cukru,
-
KREM SEROWY:
-
650g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
-
½ szklanki cukru pudru,
-
1 cukier wanilinowy (16g),
-
160g masła,
-
DODATKOWO:
-
1/6 szklanki wody,
-
1,5 łyżki soku z cytryny,
-
1 łyżeczka cukru pudru,
-
50g czekolady gorzkiej lub mlecznej
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier. Dodajemy aromat. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (25x35) wykładamy papierem do pieczenia (lub smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą). Wylewamy masę i pieczemy około 40-45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
GALARETKA WIŚNIOWA: 2 galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody. Dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy galaretka przestygnie wkładamy do niej wydrylowane wiśnie i mieszamy.
KREM SEROWY: Miękkie masło ucieramy przez 3-5 minut mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po 1 łyżce sera dalej ucierając. Ucieramy do momentu uzyskania puszystego, gładkiego kremu.
ZŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt wkładamy do foremki. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, wodę i cukier puder. Przygotowanym ponczem smarujemy biszkopt. Na biszkopt wykładamy tężejącą galaretkę. Formę odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki. Po tym czasie na galaretkę wykładamy krem serowy i wyrównujemy powierzchnię. Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy je startą czekoladą.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Aby wyłożyć krem serowy galaretka musi całkowicie stężeć.
2) Biszkopt warto nasączyć ponczem – wówczas jest mniejsze prawdopodobieństwo, że galaretka wsiąknie w biszkopt.
3) Galaretkę wykładamy na biszkopt gdy będzie „mocno” tężała.
prezentuje się rewelacyjnie 🙂 pycha 🙂
Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂
Kasiu same pyszności u Ciebie:) serdecznie pozdrawiam:)
Bardzo mi miło, pozdrawiam 😉
Kasiu torcik prezentuje się rewelacyjnie 🙂
Aż miło mi tu wchodzić i oglądać Twoje dzieła 🙂
Dziękuję 😉 Miło mi to czytać takie słowa 🙂
super ! lubię takie połączenia; biszkopt i galaretka a do tego jakiś słodki krem, dopełniający smak całości 🙂
Witam,
ciasto na zdjęciach wygląda tak apetycznie, że ma się ochotę robić to ciasto od razu, niestety nie ma jeszcze świeżych wiśni, czy mogę użyć takie ze słoika drylowane bądź z kompotu. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie
Natalia bardzo dziękuję za miłe słowa. Myślę, że świetnie sprawdzą się wiśnie mrożone. Można spróbować też z tymi kompotu.
Dzień dobry ,
Biszkopt i galaretka wyszła pycha , krem serowy trochę inny niż u Pani , jakiego twarogu najlepiej użyć ? ( proszę o podpowiedź czy ma być to z wiaderka gotowy ,jakiej firmy ? )
Pozdrawiam serdecznie
Agnieszka ja użyłam twarogu sernikowego z wiaderka. Polecam twaróg Mój Ulubiony z Wielunia lub twaróg Piątnica – ja zazwyczaj używam jednego z tych dwóch ?