Witam w "Weekendowej Cukierence" i zapraszam na drugi przepis. Po jagodziankach przyszedł czas na ciasto z czereśniami. Czereśnie są rzadziej wykorzystywane w wypiekach niż inne owoce. Warto jednak po nie sięgać, bo świetnie się sprawdzają w słodkościach. Polecam drożdżowy placek z nadzieniem czereśniowym. Będzie idealny na piknik lub podwieczorek.
Zachęcam również do przygotowania sernika z czereśniami i naleśnika po francusku.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 300g mąki,
- 60g cukru pudru,
- Skórka starta z 1 cytryny,
- 2 łyżeczki drożdży instant,
- 1 cukier wanilinowy,
- Szczypta soli,
- 1 jajko,
- 150ml mleka,
- 100ml oleju
- CZEREŚNIOWY ŻEL:
- 400g czereśni,
- 1 budyń wanilinowy,
- DODATKOWO:
- 50g cukru pudru,
- 60g migdałów,
- Olej do wysmarowania foremki
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: W misce mieszamy mąkę i cukier puder. Następnie dodajemy skórkę startą z 1 cytryny, drożdże i cukier wanilinowy oraz szczyptę soli, mieszamy. Wbijamy jajko i dodajemy ciepłe (ale nie gorące) mleko oraz olej. Zagniatamy gładkie ciasto podsypując stolnicę mąką. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
NADZIENIE: Umyte i osuszone czereśnie drylujemy – staramy się zachować połówki owoców, tzn. kroimy czereśnie na pół i usuwamy z niej pestkę. Połowę owoców przekładamy do miski i rozdrabniamy blenderem, a połowę odkładamy na później. Do owoców w misce dolewamy tyle wody, aby całość ważyła 300g. Owoce przekładamy do rondla i mieszamy z budyniem.
Wstawiamy całość na ogień, zagotowujemy. Chwilkę gotujemy aż masa zgęstnieje. Powstały czereśniowy żel studzimy. Migdały zalewamy wrzątkiem, chwilkę moczymy i obieramy je.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt i przenosimy je do formy o wymiarach 23x28cm wysmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy je na 15 minut do napuszenia. Następnie smarujemy je czereśniowym żelem i oprószamy 50g cukru pudru. Na żel wykładamy pozostałe czereśnie rozcięciem do góry. Pomiędzy czereśnie wkładamy migdały. Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 40-50 minut.
Życzę smacznego 🙂
ja czereśnie najczęściej jadam solo lub dodaję do owsianki 🙂 fajny placek.
Sporadycznie dodajemy czereśnie do placków ale Twój wygląda fantastycznie i bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję 🙂 U mnie czereśnie goszczą coraz częściej w wypiekach 🙂
Bardzo ładnie i smacznie wygląda 🙂
Placek Wygląda wyśmienicie; ) z chrupiącymi migdałami na pewno jest pyszny 🙂
Jak zawsze pełna perfekcja 🙂
Wspaniałe połączenie czereśni i migdałów!