Ekspresowa do przygotowania zapiekanka rybna wywodząca się z Norwegii – fiskegrateng - to 5 przepis w Maratonie Makaronowym. Najczęściej do jej przygotowania wykorzystuję się dorsza, ale można go zastąpić dowolnym rodzajem ryby. Jest ekonomiczna do przygotowania, większość składników na pewno mamy w domu. Przygotowuję się ją szybko i bezproblemowo.
Jeśli macie ochotę na inną zapiekankę rybną zajrzyjcie po przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim.
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
- 160g drobnego makaronu np. macaroni,
- 30g masła,
- 30g mąki,
- 500ml mleka,
- 100g kremowego serka,
- 1 mała cebula,
- 1 puszka tuńczyka,
- 3-4 łyżki bułki tartej,
- 8-10 filecików anchois,
- Sól,
- Pieprz,
- Gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Tuńczyka odsączamy na sicie i ewentualnie rozdrabniamy. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę.
W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i chwilkę smażymy razem. Stopniowo wlewamy mleko cały czas mieszając. Sos gotujmy do momentu zgęstnienia. Mieszamy, aby nie powstały grudki. Sos zdejmujemy z ognia, dodajemy serek kremowy i mieszamy do połączenia. Wówczas dodajemy cebulę i tuńczyka, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Danie łączymy z ugotowanym makaronem, dokładnie mieszamy i przekładamy je do formy żaroodpornej wysmarowanej cienką warstwą masła.
Wierzch zapiekanki wyrównujemy i posypujemy równomiernie bułką tartą. Na wierzchu układamy fieciki anchois w kształt krzyża z norweskiej flag. Zapiekankę pieczemy 30 miut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Zapiekankę podawaj z sałatą lub surówkami.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Do dania możesz dodać kminek, około ½ łyżeczki, dodajemy go wówczas razem z masłem.
Rybna zapiekanka ? Ciekawe jak smakuje 🙂
Polecam jej przygotowanie, jest lekka, kremowa i sycąca 😀