Lohipiirakka – łosoś pieczony w cieście francuskim z ryżem po fińsku

Jest to bardzo popularna w Finlandii zapiekanka. Jej główne składniki to ryżowo-jajeczne nadzienie połączone z łososiem otulone ciastem francuskim bądź kruchym (można spotkać się z tą zapiekanką w formie tarty). Zapiekanka jest lekka, sycąca. Sprawdzi się jako lekki obiad lub kolacja. Bardzo dobrze smakuje odgrzewana. Najlepiej podać ją z gotowanymi brokułami lub zieloną sałata.

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g),
  • 300g łososia,
  • 100g ryżu,
  • 2 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • DODATKOWO:
  • 1 żółtko,
  • Brokuł do podania

PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Jajka ugotowane na twardo drobno siekamy. Do miski wkładamy ryż, koperek, posiekane jajka i śmietanę. Składniki mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łososia kroimy w cieniutkie paseczki.
Ciasto francuskie rozwijamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na połowie ciasta rozkładamy nadzienie ryżowe – zachowujemy około 1cm marginesu od brzegu. Następnie układamy plasterki łososia. Przykrywamy drugą połową ciasta i dokładnie zlepiamy brzegi. Żółtko roztrzepujemy, smarujemy nim ciasto. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Podajemy na ciepło z ugotowanymi brokułami lub lekką sałatką.
Smacznego 🙂




2 komentarzy

  1. Fajne przepisy 🙂 Mam prośbę a właściwie uwagę : “LOHIPIIRAKKA – ŁOSOŚ PIECZONY W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z RYŻEM PO FINLANDZKU” poprawnie powinno zostać napisane : “PO FIŃSKU” . Pozdrawiam Iwona

    • cukiereczek

      Dziękuję za zwrócenie uwagi 🙂
      Pozdrawiam,
      Kasia

Zostaw odpowiedź