Uwielbiam obiady na słodko 😉 Uważam, że warto zaserwować taki słodki obiad raz w tygodniu. Propozycje znajdziecie na moim blogu mnóstwo. Mogą to być pierogi np. z jabłkami i serem czy z serem i jagodami. Mogą to być kluseczki np. waniliowe z sosem dyniowym, kluseczki kładzione jabłkowe czy knedle np. z kaszy manny.
A dziś chcę Wam zaprezentować pierożki przygotowane z ciasta serowego, w sam raz na jeden kęs, małe i zgrabne, będą smakowały szczególnie najmłodszym, ale dorośli też zajadają się nimi z apetytem 🙂 Mimo, że w cieście ani nadzieniu nie ma cukru to pierożki wychodzą słodziutkie. Będą idealną propozycją na obiad na słodko, deser, a nawet śniadanie czy kolację.
SKŁADNIKI:
- 
CIASTO:
 - 
300g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie,
 - 
1 jajko,
 - 
1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania stolnicy,
 - 
1 łyżka miękkiego masła,
 - 
Szczypta soli,
 - 
NADZIENIE:
 - 
2-3 banany,
 - 
DO PODANIA:
 - 
Śmietanka i cukier,
 - 
Bułka tarta zrumieniona na maśle
 
PRZYGOTOWANIE:
NADZIENIE: Banany obieramy i kroimy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w 1-1,5cm plasterki.
CIASTO: Do miski wkładamy ser, masło, dodajemy jajko i mieszamy do połączenia. Stopniowo dodajemy mąkę zagniatając ciasto. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy szklanką koła. Na każdym krążku umieszczamy półplasterek banana i dokładnie zlepiamy formując kształt pieroga. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Pierogi wrzucamy na wrzątek. Wyjmujemy je, gdy wypłyną na wierzch za pomocą łyżki cedzakowej.
Podajemy je na ciepło polane stopionym masłem lub śmietanką i posypane cukrem. Drugim sposobem jest podanie ich ze zrumienioną na maśle bułką tartą.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
- 
Jeśli ciasto będzie się kleiło to dosypujemy więcej mąki.
 - 
Najlepiej użyć twarogu i go zmielić lub użyć mielonego twarogu dobrej jakości.
 














ciekawy pomysl na farsz 🙂
Pani blog jest wspaniały 🙂
Bardzo dziękuję ♥️