SKŁADNIKI:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 2/3 szklanki cukru,
- 4 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- KREM AJERKONIAKOWY:
- 600g śmietany kremówki,
- 75g cukru pudru,
- 5 płaskich łyżeczek żelatyny (około 22g),
- 300ml ajerkoniaku,
- CIASTO KOKOSOWE:
- 6 białek,
- 1 szklanka cukru,
- 200g wiórek kokosowych
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT: Zimne białka ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie szpatułką mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (24x35) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wylewamy masę i pieczemy około 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy.
CIASTO KOKOSOWE: Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy partiami cukier. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do formy (24x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy.
KREM AJERKONIAKOWY: Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody (około 1/3 szklanki) i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Następnie mieszamy ją z ajerkoniakiem. Do masy wlewamy ciurkiem przestudzoną żelatynę i mieszamy.
Do formy wkładamy biszkopt i wylewamy na niego przygotowany krem. Na kremie układamy ciasto kokosowe lekko je dociskając do kremu. Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia kremu. Życzę smacznego
Przepis na podstawie strony Domowe Wypieki.
Świetne 🙂 szybko się robi i szybko znika. Gościom bardzo smakowało. Polecam
Bardzo się cieszę, że ciasto smakowało 🙂