Pączki tradycyjne z marmoladą

To niezawodny przepis na smaczne pączki. Wychodzą puszyste, mięciutkie, nie chłoną tłuszczu. Dobrze wyrośnięty pączek gwarantuje uzyskanie jasnej obrączki. Polane lukrem wprost rozpływają się w ustach. Są lepsze niż z cukierni. Tłusty Czwartek zbliża się dużymi krokami więc warto się do niego dobrze przygotować 🙂 A pączki przecież smakują najlepiej w karnawale więc pieczmy je jak najczęściej.

Pączki tradycyjne z marmoladą

Pączki tradycyjne z marmoladą

SKŁADNIKI (40 sztuk):

  • 1kg mąki pszennej,
  • 50g drożdży świeżych,
  • 100g cukru,
  • 100g masła (lub 5-6 łyżek oleju),
  • 6 żółtek,
  • 1 jajko,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 40ml spirytusu (można zastąpić wódką lub octem),
  • ½ łyżeczki soli,
  • DODATKOWO:
  • Marmolada,
  • 3 łyżki mleka,
  • Aromat cytrynowy,
  • 18 łyżek cukru pudru,
  • Olej lub inny tłuszcz do głębokiego smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy zaczyn. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 4-5 łyżek mąki i 1-2 łyżki cukru. Mieszamy dokładnie, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać masę o gęstości śmietany. Przygotowany zaczyn odstawiamy na kilka minut aż zacznie pracować.

Masło rozpuszczamy i studzimy. W misce ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę, dodajemy zaczyn i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę i ciągle mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło oraz spirytus. Ciasto wyrabiamy kilka minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie (około 1-1,5h).

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie kilka minut. Odrywamy po kawałku ciasta, rozpłaszczamy go na dłoni na placek, nakładamy około ½-1 łyżeczkę twardej marmolady i formujemy okrągły kształt pączka. Pączki układamy na podsypanej mąką stolnicy. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kilkanaście minut- powinny podwoić swoją objętość.

W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz do głębokiego smażenia oraz przygotowujemy lukier.

Do miski wlewamy mleko, dodajemy odrobinę aromatu cytrynowego. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy. Powinniśmy otrzymać lukier gęstości śmietany.

Pączki wkładamy partiami na rozgrzany olej i smażymy na rumiano z każdej strony. Olej nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.

Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Pączki studzimy na kratce i lukrujemy. Można je zamiennie oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

Pączki tradycyjne z marmoladą

Pączki tradycyjne z marmoladą

Pączki tradycyjne z marmoladą

Pączki tradycyjne z marmoladą

Pączki tradycyjne z marmoladą

Pączki tradycyjne z marmoladą





40 komentarzy

  1. Przepyszne!!!!

    • cukiereczek

      Dziękuję 😉

    • Jaki ocet i ile dodać?

      • cukiereczek

        Ocet spirytusowy. Około 40ml

      • Super przepis, moje paczki po nocnym wyrastaniu ….

        • cukiereczek

          Dziękuję!♥️

  2. Super są, mięciutkie i pyszne, jak z cukierni 🙂

  3. wyszły mi dokładnie takie same, pani Kasiu dzieki za przepis

  4. Paczki wyszły wspaniałe!

    DSC04846

    • cukiereczek

      Alicjo, wyglądają lepiej niż z cukierni! Cieszę się, że smakowały 🙂

  5. aga

    Witam, ile tej planty na te proporcje i czym wyrabia się ciasto na pączki? Można mikserem? I ile marmolady na podaną ilość (czy można ją zastąpić powidłami?

    • cukiereczek

      Na 1 kg mąki będzie potrzebne około 8-10 kostek planty. Ja ciasto na pączki wyrabiam ręcznie, ale można użyć miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Zamiast marmolady można użyć gęstych powideł. Marmolady będzie potrzebne około 300g.

      • Aga

        Dziękuję.

        • cukiereczek

          Życzę smacznych pączków! 🙂

          • Najlepszy przepis! Pączki wyszły pyszne i puszyste!

          • cukiereczek

            Piękne ❤️ Cieszę się, że smakowały ❤️

      • Aga

        I jeszcze jedno pytanko – czy jeśli dodam wódki to też 40 ml czy więce? I czy plante stapiam od razu całą (te 8-10 kostek) czy stopniowo mniejszą ilość? Pozdrawiam.

        • cukiereczek

          Ja bym plantę rozpuszczała stopniowo. Na początek może 5 kostek, a później dokładamy stopniowo resztę. Wódki proponuję dać tyle samo.

  6. Aga

    A na te ilość składników ile daje Pani aromatu cytrynowego? p.s. proszę powiedzieć czy na oleju też wyjdą dobre i ile tego oleju na tę porcje było by potrzeba. Pozdrawiam.

    • cukiereczek

      Około 1 łyżeczki. My wolimy pączki smażone na plancie, ale na oleju też wyjdą dobre. Będzie potrzebne ponad 1 litr, może około 1,5 lita. To zależy jakiej wielkości będzie garnek do smażenia.

  7. Przepis cudowny, pączki obłędnie pyszne !

    IMG_20180207_210805_058

    • cukiereczek

      Aleksandra bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

  8. Pączki pyszne,mięciutkie,puszyste ? dziękuję

    • cukiereczek

      Miło mi, że smakują 😀

  9. Polecam, pączki wyszły pyszne ?

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂

    • Hej 😉 mam pytanie. Jedna sZklanka u Ciebie w przepisie to 250 ml czy 200ml?

      • cukiereczek

        250ml ?

  10. Ciasto wyszło rewelacyjne, pięknie się wyrabiało, bardzo dobrze odchodziło od ręki. Paczusie pyszne, miękkie i pulchne. Serdecznie polecam

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz 🙂

  11. Robiłam pierwszy raz pączki i wyszły przepyszne. Część nadzialam marmolada reszte budyniem, smażyłam na oleju. Smakują jak z cukierni. Serdecznie polecam ??

    • cukiereczek

      Dziękuję za miły komentarz ❤️

  12. Aga

    Najlepszy przepis, cudowne, pyszniutkie?? ?

    • cukiereczek

      Dziękuję 🙂

  13. Pączuszki rewelacja!!!
    Naprawdę polecam przepis! ❤️
    Robilam z połowy porcji i wyszło mi 15 sporych pączków.

    • cukiereczek

      Piękne wyszły 😉

  14. Nocne wyrastanie

  15. Twój komentarz

Zostaw odpowiedź