Paszteciki to świetny dodatek do czerwonego barszczu, a także pomysł na sycący obiad czy przekąskę. Proponuję ich przygotowanie z ciasta serowego. Ciasto serowe poza tym, że jest bardzo puszyste i smaczne, ma jeszcze jedną ważną zaletę – jest bardzo szybkie do przygotowania. Szczególnie polecam takie paszteciki na wieczerzę wigilijną. Obowiązkowym dodatkiem do pasztecików jest czerwony barszcz. Na blogu możecie znaleźć przepis na paszteciki z wołowiną.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 200g sera trzykrotnie zmielonego,
- 200g masła,
- 2 żółtka,
- 300g mąki,
- 1 i ½ łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki soli,
- NADZIENIE:
- 500g (mrożonych lub świeżych) gotowanych grzybów,
- 1 duża cebula,
- ½ łyżeczki majeranku,
- Sól,
- Pieprz,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i grzyby drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekane grzyby i cebulę – smażymy razem około 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy.
Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy zimne masło i siekamy razem dość drobno. Dodajemy ser i żółtka, chwilkę siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na cienki, a długi prostokąt grubość 0,5cm. Na cieście układamy nadzienie i przykrywamy pozostałym ciastem, dokładnie zlepiamy na łączeniach. Powstały rulon dzielimy na mniejsze części – może kroić pod skosem lub na prosto.
Gotowe paszteciki pieczemy około 15-20 minut do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Najlepiej jest włożyć zimne ciasto do bardzo gorącego piekarnika (tak jak przy cieście kruchym).
Polecam paszteciki podać z kubkiem czerwonego barszczu.
Życzę smacznego 🙂