Sos pomarańczowo-miodowy wydobywa z czerwonej kapusty niepowtarzalny aromat i smak. Kaczka podana na takiej kapuście zaskarbi serca Waszych gości podczas świątecznego czy rodzinnego obiadu. Jako dodatek proponuję podać malutkie kluseczki.
SKŁADNIKI:
- 4 kacze nóżki ze skórą,
- ½ główki czerwonej kapusty,
- 2 szklanki soku pomarańczowego,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki octu z czerwonego wina,
- Sól,
- Pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i drobno szatkujemy. Umieszczamy ją w garnku i zalewamy sokiem pomarańczowym dodajemy miód i ocet. Kapustę wstawiamy na mały gaz i dusimy pod przykryciem. Następnie wyjmujemy kacze nogi i nacinamy kratkę na skórze. Nogi obsmażamy na patelni z obu stron na rumiano. Nóżki przekładamy do garnka z kapustą i dusimy całość razem do miękkości mięsa – około 1 godziny.
W między czasie danie doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Kaczkę podajemy na ciepło na kapuście. Jako dodatek proponuję pieczone ziemniaczki lub kluski.
Życzę smacznego 🙂