Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na pyszny, rozpływający się w ustach sernik, którego głównym składnikiem są maliny. Sernik jest bardzo delikatny w smaku. Nie jest za słodki, słodka jest za to śmietankowa polewa. Dodatkowa dekoracja z malin oprószonych cukrem pudrem dodaje mu uroku. Sernik ten najlepiej smakuje dnia następnego, mocno schłodzony. Jest prosty do przygotowania, wystarczy zmiksować wszystkie składniki. Nie należy jednak miksować zbyt długo, bo sernik po pieczeniu nam opadnie. Gorąco polecam 🙂
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 180g ciasteczek pełnoziarnistych (np. Digestive),
- 80g masła,
- MASA SEROWA:
- 300g malin,
- 750g sera na sernik (trzykrotnie mielonego),
- 1 szklanka cukru,
- 1 duży cukier waniliowy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 4 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- POLEWA ŚMIETANKOWA:
- 250 g śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- DODATKOWO:
- Maliny do dekoracji ciasta
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka rozdrabniamy i kruszymy na pył. Masło wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Ciastka łączymy z gorącym masłem i dokładnie mieszamy. Przekładamy je do tortownicy o śr. 22cm i wyrównujemy. Tortownicę wkładamy na 30 minut do lodówki.
MASA SEROWA: Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Najpierw maliny przecieramy przez sitko o drobnych oczkach, aby pozbyć się pestek. Otrzymamy gęsty malinowy mus. Do miski wkładamy wszystkie składniki, krótko miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Nie miksujemy zbyt długo, bo sernik opadnie podczas pieczenia. Masę przelewamy na spód i pieczemy około 60-75 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie na sernik wykładamy polewę śmietankową: śmietankę miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. pieczemy kolejne 10 minut. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie schładzamy go w lodówce przez noc.
Sernik dekorujemy malinami, można je oprószyć cukrem pudrem. Smacznego 🙂