Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Ratafia to nalewka przygotowywana latem, polegająca na układaniu warstwami owoców sezonowych i zalaniu ich alkoholem. Tak też nazwałam swoje ciasto, bo łączy w sobie smak letnich owoców. To najlepszy torcik o tej porze roku. Dodatkowo, bazą każdej z warstw jest inny składnik, co sprawia, że to ciasto to skarbnica smaku. Gorąco polecam, bo jest proste do przygotowania, a możemy użyć dowolnych owoców sezonowych np. zastąpić maliny truskawkami, a brzoskwinie morelami.
SKŁADNIKI:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 100g masła,
- WARSTWA JAGODOWA:
- 100g jagód + 2 łyżki,
- 1/3 szklanki cukru,
- 400g śmietany 18%,
- 15g żelatyny,
- 1/4 szklanki wody lub mleka,
- WARSTWA BRZOSKWINIOWA:
- 400g jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki cukru,
- 2 brzoskwinie,
- 10g żelatyny,
- 4 łyżki wody,
- WARSTWA MALINOWA:
- 400g śmietany kremówki,
- 100g malin + 2 łyżki,
- 4 łyżki cukru pudu,
- 10g żelatyny,
- 4 łyżki wody,
- DEKORACJA:
- 200g śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- Dowolne owoce lata np. truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie, jabłka, gruszki, wiśnie
PRZYGOTOWANIE:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy. Masło roztapiamy i łączymy z rozdrobnionymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 22cm smarujemy cienką warstwą masła. Do tortownicy wykładamy masę i wyrównujemy. Tortownicę odstawiamy na 30 minut do lodówki.
WARSTWA JAGODOWA: 100g jagód umieszczamy w rondelku razem z 1/3 szklanką cukru. Podgrzewamy na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści i jagody zaczną się rozpadać. Masę studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Do miski wlewamy śmietanę, dodajemy masę jagodową, mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy żelatynę i 2 łyżki całych jagód, mieszamy i masę przelewamy do tortownicy. Odstawiamy do stężenia.
WARSTWA BRZOSKWINIOWA: Brzoskwinie obieramy i kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Do miski wlewamy jogurt, wsypujemy cukier i odstawiamy na kilka minut, cukier sam się w tym czasie rozpuści. Wówczas jogurt łączymy z żelatyną i brzoskwiniami, mieszamy i masę przelewamy do tortownicy, odstawiamy do stężenia do lodówki.
MASA MALINOWA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. 100g malin przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do śmietanki dodajemy mus malinowy, mieszamy. Następnie całość łączymy z żelatyną. Do masy delikatnie dodajemy całe maliny i mieszamy. Odstawiamy do stężenia.
DEKORACJA: Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną masę z dodatkiem cukru pudru. Przekładamy ją do szprycy i dekorujemy brzeg ciasta. Na wierzch ciasta wykładamy dowolne owoce.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Życzę smacznego:)