Gdy za oknem taki upał jak dziś warto sięgnąć po szklaneczkę pysznej lemoniady. Póki trwa sezon truskawkowy zachęcam do przygotowania orzeźwiającej lemoniady na bazie truskawek. Smakuje naprawdę wspaniale i świetnie chłodzi.
SKŁADNIKI:
- 0,5kg truskawek,
- ¾ szklanki wody,
- 6 łyżek cukru,
- Sok z 1 cytryny,
- 1 litr wody gazowanej bądź niegazowanej,
- Plasterki cytryny, listki mięty, melisy do podania
PRZYGOTOWANIE:
Umyte, obrane truskawki miksujemy na mus. Do garnuszka wlewamy ¾ szklanki wody, dodajemy cukier i podgrzewamy razem aż cukier się rozpuści. Syrop studzimy. Do musu truskawkowego dodajemy sok z cytryny, wystudzony syrop i 1 l wody. Wszystko razem mieszamy i przelewamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Gotową lemoniadę odstawiamy do lodówki, aby się schłodziła. Podajemy ją z plasterkami cytryny, listkami mięty bądź melisy i kawałkami truskawek.
Życzę smacznego:)