Cała moja rodzinka kocha domowe ciasteczka. Mamy taki zwyczaj, że co najmniej raz w tygodniu piekę ciastka i chowam je do bomboniery. Bomboniera wypełniona ciasteczkami dumnie stoi na szafeczce w salonie i kusi pysznymi, domowymi słodkościami.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na ciasteczka owsiane.
Zapraszam Cię dzisiaj do "Weekendowej Cukierenki" na ciasteczka owsiane w wersji delux 🙂
Znajdziesz w nich pistacje, żurawinę i białą czekoladą. A te składniki proponuję dodatkowo aromatyzować skórką z pomarańczy. Ciasteczka są obłędne! Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, czekoladowe, pistacjowe, słodziutkie z delikatną nutką kwaskowości. Bardzo dobrze się przechowują. I w miarę szybko je zrobić. Ciasto na ciasteczka nie wymaga chłodzenia.
Więcej przepisów na ciastka z białą czekoladą
- Ciastka z oreo
- Ciastka owsiane z żurawiną
- Trzyskładnikowe ciastka corn flakes bez pieczenia
- Cake pops
Chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie i ciągnące w środku. Pyszne połączenie składników - gorąco polecam do ciasta dodać także startą skórkę z pomarańczy.
Ciasteczka owsiane z pistacjami, żurawiną i białą czekoladą
SKŁADNIKI (20 sztuk):
- 130g mąki pszennej,
- 100g płatków owsianych,
- ½ łyżeczki sody (2g),
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
- 115g masła,
- 70g cukru białego,
- 50g cukru brązowego,
- 1 jajko,
- skórka starta z 1 pomarańczy (opcjonalnie),
- 100g suszonej żurawiny,
- 100g niesolonych pistacji,
- 100g białej czekolady
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.
Pistacje, czekoladę i żurawinę drobno siekamy. Mąkę pszenną mieszamy z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą, solą, czekoladą, orzechami i żurawiną.
*Pistacje niesolone bez łupinek kupuje w Biedronce. One są w opakowaniach o wadze 70g.
Masło ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko (i skórkę startą z pomarańczy), ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy twardą szpatułką lub łyżką do połączenia. Masa będzie bardzo gęsta.
Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra-dół.
Z ciasta formujemy duże kulki (około 40g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka zgniatamy dłonią prawie do końca blachy. Można je delikatnie uklepać z boków, aby zachowały okrągły kształt. Ciastka pieczemy w dwóch turach.
Ciastka pieczemy około 10 minut tzn. brzeg ciastek powinien się zarumienić, ale środek powinien pozostać ciągle miękki. Blaszkę wyjmujemy i pozostawiamy ciastka na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją w trakcie studzenia.
Życzę smacznego!
To mój kolejny wypiek od Kasi i jak zwykle Się nie zawiodłam. Ciasteczka są proste w wykonaniu i meeeeega pyszne. Polecam wszystkim 🤗🤗🤗
Bardzo dziękuję ♥️ Wyszły idealnie 😍
Łatwe i szybkie ciasteczka. Śmiało mozna dodac mniej cukru, jesli ktos chce.
Bardzo dziękuję ♥️
Ciasteczka są pyyyszne 🫓 ! Dziękuję 🥰
Miło mi 😉