Pierniczki dyniowe

Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Powoli pewnie wchodzicie w świąteczny nastrój tak jak ja. A jak święta to nie może zabraknąć pierniczków. Chcę Wam zaproponować pyszne, mięciutkie pierniczki przygotowane z dyniowego puree. Możecie je przygotować tuż przed samymi świętami, ponieważ od razu będą miękkie. Gorąco polecam 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka puree z  dyni,
  • 150g miękkiego  masła,
  • 1  jajko,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2,5 szklanki  mąki,
  • 2 łyżeczki  cynamonu,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka mielonych  goździków,
  • 1 płaska łyżeczka  soli,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i ucieramy całość kilka minut. Następnie dodajemy jajko i ucieramy jeszcze 1-2 minuty. Do masy dodajemy dynie i miksujemy aż składniki się połączą. Stopniowo dodajemy mąkę mieszając już łyżką aż do połączenia się składników.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy kulki wielkości kasztana, układamy je na blaszce i lekko spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy około 12-15 minut w 175 stopniach. Po wystudzeniu ciasteczka możemy polukrować. Smacznego 🙂

Uwaga:

1) Puree z dyni zwyczajnej, ponieważ jest mocno wodniste, należy odsączyć dokładnie np. na gazie.
2) Ilość mąki zależy od rodzaju puree. Jeżeli puree będzie "mokre", wówczas należy dodać troszkę więcej mąki lub formować kulki rękoma obsypanymi mąką, bowiem ciasto będzie się kleiło.
3) Można użyć zamiast zwykłego cukru cukier brązowy.




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź