Taką pastę możecie podać na śniadanie jak również jako przekąskę na krakersie. Smakiem przypomina delikatny, pomidorowy pasztet. Jest bardzo kremowa. Jej przygotowanie zajmuje kilka minut, wystarczy mieć ugotowane wcześniej mięso. Do przygotowania pasty można użyć mięsa pozostałego z rosołu, mięsa pieczonego, gotowanego w wodzie lub na parze. Zachęcam do dodania również listków świeżego oregano lub bazylii, świetnie tutaj pasują.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka,
- 100g suszonych pomidorów (waga po odsączeniu),
- 1-2 łyżki oleju ze słoika z suszonych pomidorów,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżki gęstej śmietany,
- sól,
- pieprz,
- ostra papryka,
- listki oregano
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka gotujemy i studzimy.
Możemy ją ugotować w wodzie lub na parze. Mięso dzielimy na mniejsze części i wkładamy do naczynia blendera. Dodajemy suszone pomidory i 1-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów. Ilość oleju zależy od wielkości piersi z kurczaka. Miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Wówczas dodajemy śmietanę, koncentrat pomidorowy i mieszamy. Doprawiamy do smaku. Życzę smacznego 🙂
Super pomysł! Dziś zrobiłam rosół i nie miałam pomysłu na mięso. Pyszne do tostów! ❤️
Sylwia cieszę się, że smakowała ?
Genialne. Mój będzie zachwycony. Jak długo może stać w lodówce?
Aneta myślę, że do 3 dni. Bardzo polecam ?