Pojawiły się już jagody więc u mnie znów zagościły w deserze. Tym razem w "Weekendowej Cukierence" częstuję ekspresowymi babeczkami z jagodami i krówkami, czy może być coś pyszniejszego? 🙂 Przekonajcie się sami 🙂 Takie babeczki są bardzo szybkie do przygotowania. Można je zabrać na piknik. Ucieszą szczególnie najmłodszych, polecam 🙂
Składniki (12 sztuk):
- 1 szklanka jagód,
- 8 krówek,
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru (130g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1 szklanka maślanki,
- 100g masła,
- 1 jajko
Przygotowanie:
Jagody płuczemy i osączamy na sitku. Krówki kroimy na mniejsze kawałki. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do miski wsypujemy obie mąki, szczyptę soli, proszek do pieczenia, sodę, oba cukry i mieszamy. Do drugiej miski wbijamy jajko, roztrzepujemy je, a następnie dodajemy masło i maślankę, dokładnie mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy chwilkę, aż do zawilgotnienia składników, mają pozostać grudki. Następnie dodajemy jagody i krówki i mieszamy. Ciasto przekładamy do 12 papilotek. Masę nakładamy do pełna foremek. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut tzn. do momentu aż babeczki się zarumienią. Życzę smacznego 😉