Takiego przepisu z marakują brakowało mi na blogu. Proste ciasto ucierane z miąższem ze świeżej marakui pieczone w keksówce. Orzeźwiający i tropikalny smak zapewnia miąższ ze świeżej marakui. Miąższ mamy w cieście, jak i w lukrze. Chlebek marakujowy jest wilgotny, bo do ciasta używamy gęstego jogurtu naturalnego. Poza marakują, w cieście znajdziecie same podstawowe składniki, które na pewno macie w swojej kuchni. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po pyszny przepis na ciasto z marakują.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów z marakują.
Aby przygotować ciasto z marakują potrzebne są świeże marakuje. Kupuję je najczęściej w Lidlu, Kauflandzie czy Biedronce. Ale te kupiłam akurat w lokalnym warzywniaku. Do ciasta użyłam miąższu z pestkami. Ale jeśli ich nie lubisz możesz najpierw odważyć odpowiednią ilość miąższu, a następnie przetrzeć ją przez sitko, aby pozbyć się pestek. Ciasto upiekłam w keksówce. Ale można je także upiec w małej tortownicy średnicy 20cm.
Ciasto smakuje pysznie samo. Ale możesz podać do niego także bitą śmietanę i kilka świeżych malin.
Więcej przepisów na ciasta z marakują
- Wyśmienite ciasto z marakują
- Ciasto pomarańczowe z mascarpone i marakują
- Szybkie ciasto kokosowe z marakują
- Sernik z kremem z marakui
Ciasto z marakują pieczemy w keksówce. Jest wilgotne i ma pyszny, tropikalny smak. Jest szybkie i proste do zrobienia. Świetnie się przechowuje.
Ciasto z marakują
Składniki:
- CIASTO:
- 115g masła,
- 150g cukru (3/4 szklanki),
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- skórka starta z 1 pomarańczy,
- 2 jajka,
- 90g miąższu z marakui (3 duże marakuje),
- 125g jogurtu naturalnego typu greckiego,
- 210g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- 1/4 łyżeczka soli,
- LUKIER:
- 90g cukru pudru,
- 65g miąższu z marakui (2 duże marakuje)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej tzn. masło, jogurt i jajka wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie.
Małą keksówkę o wymiarach 23x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, góra-dół. Mieszamy ze sobą mąkę pszenną, sól i proszek do pieczenia. Z marakui wydrążamy odpowiednią ilość miąższu i mieszamy go z gęstym jogurtem oraz skórką startą z pomarańczy za pomocą szpatułki.
Do miski wkładamy masło, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach około 5 minut. Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy suche i mokre składniki i mieszamy krótko, tylko do połączenia za pomocą szpatułki.
Ciasto przekładamy do keksówki i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, góra-dół około 55 minut, tzn. do suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce przez 20 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem z marakui. Ciasto kroimy po całkowitym wystygnięciu.
LUKIER: Z marakui wydrążamy odpowiednią ilość miąższu i mieszamy go z cukrem pudrem. Cukier puder powinien się rozpuścić. Otrzymamy lejący się lukier.