Witam w "Weekendowej Cukierence" i pozdrawiam serdecznie z Londynu 🙂 Serwuję Wam dzisiaj pyszne i bardzo proste ciasto do przygotowania ciasto, którym zachwycam się już od kilku miesięcy, a dopiero teraz zdecydowałam się je sama przygotować. Za przepis serdecznie dziękuję Pani Joli i Agnieszce. Ciasto jest naprawdę godne polecenia, jest lekkie, puszyste, kremowe, charakteru nadaje mu kwaśna porzeczka, no niebo w gębie, musicie koniecznie spróbować 🙂
A na inne smakołyki od Cukiereczka zapraszam już w październiku po moim powrocie z wakacji 🙂 Ściskam Was cieplutko, do usłyszenia 🙂
A na inne smakołyki od Cukiereczka zapraszam już w październiku po moim powrocie z wakacji 🙂 Ściskam Was cieplutko, do usłyszenia 🙂
Składniki:
- BISZKOPT:
- 4 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 4 łyżki oleju,
- 2/3 szklanki cukru,
- KREM SEROWY:
- ser twarogowy (z wiaderka) 650g,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 160g masła,
- DODATKOWO:
- dżem porzeczkowy 1,5 słoiczka (o pojemności 200ml),
- gorzka czekolada 50g
Przygotowanie:
BISZKOPT: Do miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywna pianę stopniowo dodając cukier. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Tak samo postępujemy z olejem. Następnie szpatułką mieszamy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Formę (23x28) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Wlewamy masę i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto studzimy i kroimy na pół.
KREM SEROWY: Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy ser twarogowy i miksujemy aż do uzyskania kremowej konsystencji.
W formie układamy jeden z blatów, smarujemy go połową dżemu i wykładamy na niego 2/3 masy serowej. Wykładamy kolejny biszkopt, smarujemy dżemem i resztą masy serowej. Ciasto oprószamy tartą czekoladą. Odstawiamy na noc do lodówki. Życzę smacznego 🙂
Zdjęcia nadesłała Pani Kasia 🙂
“Cześć Kasiu 🙂 jestem zafascynowana Twoim blogiem, gratuluję pasji i
wspaniałych kulinarnych odkryć, inspirujesz. Zastanawiam się, jak Ty to
robisz? Potrawy zachwycają, są niezwykle pięknie podane i wykonane.
Kwintesencja estetyki i dobrego gustu kulinarnego.
Długo myślałam nad tym, aby do Ciebie napisać i przesłać próbkę
swoich umiejętności, aż wreszcie zmotywował mnie cykl: Czytelnicy
Gotują!!! Po raz pierwszy przygotowałam porzeczkowy serowiec.
Skorzystałam z domowej roboty dżemu, dość duże kawałki owoców nieco
utrudniły precyzyjne wykonanie, ale za to smak stał się bardziej
wyrazisty. Pierwszy kawałek ze smakiem zjadł mąż, potem był następny
i kolejny. Tym razem Ci się upiekło – podsumował z uśmiechem. Tak więc
podbudowana opinią i znikającymi kawałeczkami… przesyłam kilka
zdjęć. I motywuję się do kolejnych kulinarnych wyzwań!!! Mam
nadzieję, że ta wiadomość umili Ci dzisiejszy dzień. Życzę wielu
sukcesów !!!
Pozdrawiam serdecznie – Kasia.”
Moje nie takie ładne jak Pani ale pyszne 😀
Dziękuję. Cieszę się, że smakuje 🙂