Uwielbiam jajko na twardo, na miękko, bardzo lubię jajecznicę, ale jednym z moich ulubionych jest również jajko w koszulce. Robię je rzadziej, bo jest z nim troszkę więcej zachodu, ale może dlatego aż tak bardzo mi smakuje 😉 Przedstawiam Wam pomysł na bardzo fajne, wykwintne śniadanko, zwykłe jajeczko na sałacie z pomidorkami, a całość dopełnia sos miodowo-musztardowy.
Składniki:
- Sos miodowo-musztardowy:
- 2 czubate łyżeczki musztardy,
- 2 łyżeczki miodu,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżki oliwy,
- sałata 1/2 główki,
- 3 jajka,
- 3 łyżki octu w białego wina,
- pomidorki koktajlowe 200g,
- pieprz kolorowy,
- sól ziołowa
Przygotowanie:
Miód i musztardę mieszamy ze sobą. Dodajemy sok z cytryny i stopniowo oliwę, cały czas mieszając. Sałatę płuczemy, suszymy, rwiemy na kawałki i układamy na talerzu. Pomidorki kroimy na pół układamy na sałacie. W wysokim garnku zagotowujemy około 15 cm (na wysokość) wody, dodajemy ocet i znów zagotowujemy. Woda powinna się mocno gotować. Jajko wbijamy do miseczki. Łyżką zagarniamy wodę w garnku tak, aby powstały okręgi, wlewamy szybko jajko i znowu zagarniamy łyżką wodę, aby białko owinęło żółtko.
Jajko gotujemy 2-3 minuty i wyjmujemy łyżką cedzakową, czekamy aż ocieknie z wody i układamy na sałatce. Radzę każde z jajek gotować osobno. Oprószamy je solą ziołową i kolorowym pieprzem. Całość polewamy sosem i od razu podajemy. Życzę smacznego 😉