Jaś i Małgosia

Z okazji dzisiejszego święta "Weekendowa Cukierenka" przygotowała coś specjalnego dla najmłodszych - pyszne deserki dla chłopców i dziewczynek. Początkowo deser wymyśliłam w wersji różowej - miał się nazywać deser dla księżniczki, ale koleżanka Agnieszka podpowiedziała mi kolor niebieski: "Zrób też niebieski, będą fajnie razem wyglądały" 🙂 I tak oto powstały słodziutkie i śliczniutkie deserki: niebieskie dla chłopców i różowe dla dziewczynek. Myślę, że taka propozycja sprawdzi się podczas wszelkich balów i dziecięcych imprez.

Desery są bardzo proste do przygotowania, aczkolwiek ich przygotowanie trzeba rozłożyć w czasie ze względu na tężejące warstwy - na pewno warto się postarać, bo taki deser sprawi uśmiech na twarzach małych i dużych 🙂 Wszystkim dzieciom życzę wszystkiego najlepszego 🙂

Składniki:
  • 200ml kefiru,
  • galaretki niebieska,
  • galaretki różowa.
  • 500ml gorącej wody,
  • 200g śmietany kremówki,
  • 200ml mleka kokosowego,
  • cukier puder do smaku,
  • 12 łyżeczek wiórek kokosowych,
  • żelatyna 10g,
  • 2 truskawki,
  • kilka borówek amerykańskich,
  • listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
 
Podaję proporcję na cztery desery. Połowę galaretki niebieskiej rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Połowę galaretki różowej rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. 100ml kefiru miksujemy dokładnie z mocno schłodzoną niebieską galaretką i przelewamy masę do szklaneczek i odstawiamy do stężenia. Podobnie postępujemy z masa różową. Pozostałą galaretkę niebieską rozpuszczamy w połowie szklanki ( analogicznie różową). Do szklaneczek wlewamy po kilka łyżeczek galaretki, aby utworzyć cienki pasek. Ponownie odstawiamy do stężenia. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy kremówkę, wstawiamy na ogień dodając cukru pudru do smaku. Zagotowujemy i dodajemy żelatynę. Zdejmujemy z ognia i mieszamy aż do rozpuszczenia żelatyny. Masę odstawiamy do ostudzenia, a gdy zacznie tężeć wlewamy ją do szklaneczek. Gotowe desery dekorujemy wiórkami kokosowymi i owocami. Smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź