Zapraszam Was dzisiaj serdecznie na bardzo lekki gulasz drobiowy. Jestem nim naprawdę zachwycona. Przede wszystkim jest lekki, a patrząc za okno, takich dań teraz oczekujemy. Do całości świetnie pasują orzeszki, dodają mu chrupkości. Aż żałuję, że ugotowałam go tak mało 🙂 Naprawdę polecam 🙂
Składniki:
- pierś z kurczaka 500g,
- 2 marchewki,
- 1/2 główki kapusty pekińskiej,
- 2 cebule,
- 100g orzeszków ziemnych,
- 250ml bulionu drobiowego,
- 1 łyżeczka sosu sojowego,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- szczypiorek
Przygotowanie:
Z kapusty usuwamy wierzchnie liście i szatkujemy ją. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy mięso. Pod koniec smażenia dodajemy soli, pieprzu i słodkiej papryki. Zwiększamy ogień i kolejno na patelnię dodajemy kapustę, marchewkę i cebulę. Chwilkę podsmażamy i całość zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy orzeszki i danie dusimy pod przykryciem około 20 minut aż warzywa zmiękną. Pod koniec duszenia dodajemy sos sojowy i doprawiamy potrawę przyprawami. Gulasz podawać posypany szczypiorkiem. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem. Smacznego 🙂
Zdjęcie nadesłała autorce bloga “Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki”
Autorka bloga twierdzi, że jest to “pomysł na smaczny i nietuzinkowy obiad”