- indyk 300g,
 - chrzan 6 łyżeczek,
 - bulion 500ml,
 - żurawina suszona 50g,
 - ryż do risotto 150g,
 - papryka ostra,
 - 1 cebula,
 - tymianek,
 - 2 łyżki masła,
 - sól,
 - pieprz
 
Indyka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie podsmażamy go na rumiano. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę.
Następnie wsypujemy ryż i smażymy do momentu aż ziarenka staną się szkliste. Kolejno wlewamy tyle bulionu, żeby przykrył ryż, dodajemy chrzan i żurawinę i całość smażymy do momentu aż ryż będzie miękki co jakiś czas podlewając bulionem. Około 5 minut przed końcem smażenia dodajemy podsmażonego indyka. Całość doprawiamy do smaku papryką słodką, tymiankiem i ewentualnie solą i pieprzem. Życzę smacznego 🙂













