Pora na czwarty przepis w naszym pierogowym tygodniu 🙂 Dziś pomysł na bardzo oryginalny farsz. Coś podobnego robiliśmy na warsztatach z ziemniaków. Ja totalnie zmieniłam proporcję składników i niektóre składniki i tak wyszedł farsz, który naprawdę świetnie smakuje 🙂 Ciekawe czy skusicie się na takie pierogi czy wolicie może te z mięsem, szpinakiem lub dynią? 🙂
Składniki:
- CIASTO:
- 250 g mąki,
- 1 łyżka oliwy,
- letnia woda
- FARSZ:
- 100 g ugotowanych ziemniaków,
- 75 g ugotowanych buraków,
- 125g serka ricotty,
- 1 jajko,
- szałwia 3/4 łyżeczki,
- sól,
- pieprz,
- masło do smażenia,
- szałwia 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub maszynkę, żeby miały kremową konsystencję. Buraki ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i odciskamy sok. Ziemniaki, buraki, serek i jajko mieszamy ze sobą. Dodajemy szałwię, doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem wypełniamy pierogi. Na stolnicę wysypujemy mąkę tworząc dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody zagniatając ciasto. Powstałe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek podsypując mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe placki.
Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Pierogi należy dobrze zlepić, żeby nie rozpadły się podczas gotowania. Można je zlepić za pomocą maszynki do pierogów. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy szałwię i chwilkę podsmażamy pierogi. Smacznego 🙂
Na ile porcji jest to przepis?