Dużo jadłam ostatnio mięsa, przyszła więc pora na coś lekkiego. Postawiłam na łososia 🙂
Ostatnio robiłam łososia z salsą paprykową oraz bardziej egzotycznego z chili i pomarańczą. Ponieważ łosoś świetnie pasuję do szpinaku - więc tym razem podałam go na sałatce ze szpinaku. Całość dopełniła pomidorowa soczewica - pyszne, a zarazem wykwintne danie było gotowe w kilka chwil 🙂 Dzięki dodatkowi soczewicy danie było bardzo sycące.
Składniki:
- łosoś 500g,
 - sos sojowy 50ml,
 - sól,
 - pieprz,
 - soczewica 300g,
 - pomidory krojone w puszce 400g,
 - 1 cebula,
 - 1 ząbek czosnku,
 - 400ml bulion,
 - 40ml czerwone wino,
 - sól,
 - pieprz,
 - chilii,
 - papryka słodka,
 - rozmaryn,
 - tymianek,
 - szpinak 100g,
 - VINEGRET
 - oliwa z oliwek 4 łyżeczki,
 - ocet winny 2 łyżeczki,
 - miód 1 łyżeczka,
 - musztarda Dijon 1 łyżeczka,
 - sól,
 - pieprz
 
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania soczewicy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Kolejno dodajemy soczewicę, chwilkę razem smażymy. Następnie dodajemy pomidory, bulion i wino. Całość gotujemy do momentu aż soczewica będzie miękka. Jeżeli soczewica nie będzie miękka, a wchłonie już całą wodę to podlewamy ją jeszcze bulionem. Całość przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem, chili, papryką słodką, solą i pieprzem.
Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą. Składniki vinegret łączmy ze sobą i dokładnie mieszamy. Szpinak łączmy z sosem.
Łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Układamy go w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym i pieczemy 15 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Po kwadransie polewamy go sosem sojowym i wkładamy jeszcze na 5-7 minut. Wyjmujemy, czekamy chwilę aż łosoś troszkę ostygnie i kroimy w plastry.
Łososia podajemy ułożonego na soczewicy i sałatce ze szpinaku. Życzę smacznego 🙂














