Obiad, na którego przygotowanie poświęcicie jedynie kilkanaście minut. Reszta to już tylko duszenie. Schab smakuje wyśmienicie, jest soczysty i orzeźwiający.
Najwspanialszy jest fakt, że przygotowanie obiadu zajmuje tylko kilka minut, wystarczy mięso wcześniej zamarynować, następnie je podsmażyć, a później zostaje tylko duszenie.
Czas, w którym mięsko będzie się dusiło można poświęcić na zrobienie pysznego deseru, porządki, czy też odpoczynek.
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- 2 cebule,
- 400ml bulionu,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- 1 cytryna,
- sól,
- pieprz
Po wyjęciu mięso smażymy na oleju z obu stron około 3 minut z każdej strony. Następnie dolewamy marynatę i bulion i dusimy pod przykryciem około 45 minut. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Kwadrans przed końcem duszenia dodajemy cebulę oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniakami lub świeżym pieczywem. Życzę smacznego 🙂