Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi i kropelkami czekolady

Za oknem mamy piękną jesień więc i w mojej kuchni rządzą teraz jesienne smaki. Lekkie serniki na zimno ustąpiły miejsca ciastom marchewkowym, szarlotkom i wypiekom z orzechami.

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na mega orzechowo-czekoladowe ciastka. Są to ciastka owsiane wypełnione orzechami laskowymi i chocolate chips czyli kropelkami czekolady. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, pyszne! Bardzo proste i szybkie do przygotowania. Świetnie się przechowują w szczelnym pojemniku. Pasują do kawy, herbaty, a także jako deser po obiedzie.

Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi i kropelkami czekolady

Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi i kropelkami czekolady

Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi i kropelkami czekolady

SKŁADNIKI (20 sztuk):

  • 130g mąki pszennej,
  • 100g płatków owsianych,
  • ½ łyżeczki sody,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 120g masła,
  • 70g cukru białego,
  • 50g cukru brązowego,
  • 1 jajko,
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 150g czekoladowych chocolate chips (lub posiekanej czekolady),
  • 150g prażonych orzechów laskowych,

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.

Orzechy drobno siekamy. Mąkę pszenną mieszamy z płatkami owsianymi, proszkiem do pieczenia, sodą, solą, orzechami i chocolate chips..

Masło ucieramy z cukrem białym i brązowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i aromat waniliowy, ucieramy 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy szpatułką do połączenia. Masa będzie bardzo gęsta.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra-dół.

Z ciasta formujemy duże kulki (około 41g każda) i układamy je na blaszce do pieczenia zachowując odstępy. Ciastka zgniatamy dłonią prawie do końca blachy. Można je delikatnie uklepać z boków, aby zachowały okrągły kształt. Ciastka pieczemy w dwóch – trzech turach.

Ciastka pieczemy około 10-12 minut tzn. brzeg ciastek powinien się zarumienić, ale środek powinien pozostać ciągle miękki. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Zamiast chocolate chips możemy użyć posiekanej drobno czekolady deserowej.

2) Ciastka smakują najlepiej, gdy użyjemy prażonych orzechów laskowych. Można już kupić takie w sklepach. Jeśli nie mamy takich orzechów to wystarczy zwykłe orzechy laskowe podpiec przez 8-10 minut w 180 stopniach. Następnie zawinąć je w bawełnianą ściereczkę i poruszać. W ten sposób pozbędziemy się skórki..

Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi i kropelkami czekolady

Ciasteczka owsiane z orzechami laskowymi i kropelkami czekolady





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź