Pączusie serowe to jedna z najbardziej lubianych przeze mnie wersji pączków. Są puszyste, mięciutkie i szybkie do przygotowania. Przygotowuję je zazwyczaj na domowe spotkania ze znajomymi. Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam zdrowszą wersję serowych pączusiów, bo przygotowanych z mąki orkiszowej razowej. Pączusie orkiszowe są mięciutkie, wilgotne w środku, długo zachowują świeżość. Są bezproblemowe w przygotowaniu. Skradły serca wszystkich testerów 🙂 To godny polecenia smakołyk na zbliżający się Tłusty Czwartek.
SKŁADNIKI:
- 250g twarogu półtłustego,
- 3 łyżki ksylitolu,
- Odrobina aromatu waniliowego,
- 140g mąki orkiszowej razowej (typ 2000),
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- olej do głębokiego smażenia,
- puder z ksylitolu do oprószenia
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy ksylitol i rozgniatamy razem widelcem przez kilka minut. Wówczas do twarogu dodajemy jajka oraz aromat waniliowy. Mieszamy do połączenia. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, sól i mąkę, mieszamy aż do połączenia składników.
W garnku rozgrzewamy olej. Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Pączki wkładamy partiami na rozgrzany tłuszcz i smażymy na rumiano z każdej strony. Tłuszcz nie może być za mocno rozgrzany, bo pączki spalą się, a nie dojdą w środku. Nie może też być za słabo rozgrzany, bo pączki będą chłonęły tłuszcz. Optymalna temperatura oleju to 175 stopni.
Pączki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Po usmażeniu pączki oprószamy pudrem z ksylitolu.
Z tych proporcji otrzymamy około 20-25 pączusiów.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Pączki można jeść w diecie z cukrzycą ciążową.
Jest jakiś sposób na idealna temp oleju?? Nie mam żadnego specjalnego termometru. Plus 2 pytanie, można zrobić ze zwykłej pszennej ??
Tak myślę, że udadzą się z pszenną. A tutaj mam przepis na pączusie z mąką pszenną – https://gotujzcukiereczkiem.pl/paczki_i_racuchy/paczuszki-serowe/
Trzeba powoli nagrzewać olej i wrzucić kawałek ciasta, aby sprawdzić czy temperatura już jest ok. Ja, gdy nie miałam termometru, to wrzucałam kilka pączusiów na próbę, a po usmażeniu od razu je przełamywałam, aby sprawdzić czy nie są surowe w środku.
Dziś robiłam ? pyszne, a co ważne szybko się robi. Polecam dla tych zapracowanych i nie tylko ?
Cieszę się, że smakowały ?
Czy może być maka orkiszowa pełnoziarnista typ 2000?
Tak 😃