Pyszne danie rybne z jednego garnka. Proste w wykonaniu, a doskonałe w smaku. Łososia najpierw marynujemy, a później wykładamy na ryż i razem pieczemy. Ryż nie jest suchy, ale soczysty i aromatyczny, bo przykrywają go filety z łososia. Ryż nabiera dodatkowego smaku podczas pieczenia z marynaty łososia. Jako dodatek do dania proponuję podać brokuły z wody.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- ŁOSOŚ:
- 4x150g łososia w kawałku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- 2 łyżki oleju,
- Sól,
- Pieprz,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki,
- Szczypta ostrej papryki,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka oregano,
- DODATKOWO:
- 300g ryżu,
- 1 łyżka oleju,
- 125g pomidorków koktajlowych,
- 4 plasterki cytryny,
- Listki bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Łososia myjemy i osuszamy. Wszystkie porcje łososia oprószamy odrobiną soli i pieprzu. Mieszamy ze sobą słodką i ostrą paprykę, kurkumę i oregano. Taką mieszanką przypraw oprószamy łososia z obu stron. Składniki marynaty mieszamy ze sobą tzn. olej, sos sojowy, miód i sok z cytryny. Kawałki łososia układamy w naczyniu i zalewamy marynatą. Łososia odstawiamy na 30-60 minut do zamarynowania.
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Umieszczamy go w naczyniu żaroodpornym. Mieszamy z 1 łyżką oleju i wyrównujemy. Na ryżu układamy zamarynowane filety z łososia skórą do dołu. Wierzch łososia polewamy resztą marynaty, która została w naczyniu. Na wierzch dania wykładamy pomidorki koktajlowe (większe kroimy na pół), plasterki cytryny i listki bazylii.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Łososia pieczemy około 20 minut. Jeśli mamy cieńsze filety to skracamy czas pieczenia do 15-17 minut.
Życzę smacznego!