Grillowany łosoś limonkowy

Sezon grillowy w pełni. A na grilla warto wrzucić nie tylko kiełbaskę czy karkówkę, ale także rybkę. Moja propozycja to łosoś w pysznej marynacie maślano-limonkowej z koperkiem. Przepyszny. Podajemy go z dodatkowymi kawałkami limonki, którymi skrapiamy mięso podczas jedzenia. Łososia można także upiec w piekarniku.

Grillowany łosoś limonkowy

Grillowany łosoś limonkowy

SKŁADNIKI (3 porcje):

  • 450g filetu z łososia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 60g masła,
  • ½ łyżeczki soli,
  • Szczypta pieprzu,

PRZYGOTOWANIE:

Filet z łososia kroimy na 3 porcje. Układamy je na talerzu skórą do dołu.

Sok z limonki mieszamy w miseczce z koperkiem, solą i pieprzem. Do rondelka wkładamy masło. Roztapiamy je na małym ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy go razem z masłem na wolnym ogniu przez 30-60 sekund (do momentu aż czosnek zacznie pachnieć). Masło zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy je do soku z limonki. Mieszamy do połączenia.

Filety z łososia polewamy równomiernie 1/3 marynaty maślano-limonkowej i odstawiamy na kilka minut. Możemy je też przygotować dzień wcześniej i włożyć na noc do lodówki. Rozgrzewamy grilla lub patelnie grillową. Układamy filety najpierw skórą do góry i grillujemy z jednej strony przez 3-5 minut. Jeśli robimy to na patelni grillowej to patelnię przykrywamy. Filety obracamy na drugą stronę i polewamy równomiernie 1/3 marynaty. Grillujemy kolejne 3-5 minut. Łososia przekładamy na półmisek i polewamy pozostała 1/3 marynaty.

Łososia podajemy z cząstkami limonki, z których wyciskamy sok na rybę w trakcie jedzenia.

Życzę smacznego!

Grillowany łosoś limonkowy

Grillowany łosoś limonkowy





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź