Prosty chleb pszenny (bez wyrabiania)

To bardzo prosty do przygotowania chleb codzienny. Potrzebne są tylko 4 składniki: woda, mąka, drożdże i sól. Wystarczy zaopatrzyć się w suszone drożdże, a będziemy mogli go upiec o każdej porze dnia i nocy. Nie wymaga długiego wyrabiania. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać łyżką. Jest mięciutki i puszysty.

W obecnej sytuacji na pewno przyda Wam się taki prosty przepis na domowy chleb. Zajrzyjcie także do zakładki PIECZYWO. Znajdziecie też tam kilka inspiracji na domowe bułki i chlebki.

Prosty chleb pszenny (bez wyrabiania)

Prosty chleb pszenny (bez wyrabiania)

SKŁADNIKI:

  • 3 i ¼ szklanki mąki pszennej,
  • ½ łyżki soli,
  • 1 i ½ szklanki wody letniej,
  • 7g drożdży suszonych,

PRZYGOTOWANIE:

Do letniej wody, tzn. o temperaturze 37 stopni, wsypujemy suszone drożdże i sól. Mieszamy i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie dodajemy mąkę i mieszamy. Nie ma potrzeby długiego mieszania. Wystarczy tylko do połączenia składników.

Ciasto drożdżowe przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-2,5h. Powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.

Po tym czasie na blacie rozkładamy arkusz papieru do pieczenia. Oprószamy go mąką i 2 łyżkami kaszy manny. Wyrośnięte ciasto mieszamy, aby je odgazować. Ręce oprószamy mąką i ciasto przenosimy na arkusz papieru. Składamy je na pół i jeszcze raz na pół. W ten sposób uzyskamy w miarę wypukły kształt. Ciasto będzie bardzo klejące, ale nie dosypujmy więcej mąki.

Chlebek przykrywamy i pozostawiamy do napuszenia na 45 minut.

Piekarnik razem z blaszką do pieczenia nagrzewamy do 235 stopni. Na dolnym poziomie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy szklankę wrzącej wody. Chlebek będziemy piekli na środkowym poziomie piekarnika.

Gdy chlebek podrośnie to oprószamy go mąką przez sitko i delikatnie robimy na nim 3 nacięcia. Wyjmujemy gorącą blachę z piekarnika i sprawnym ruchem zsuwamy arkusz papieru na blachę. Chleb pieczemy około 25-28 minut, do zarumienienia wierzchu oraz spodu. Po upieczeniu chleb studzimy.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1)  Można użyć także mąki chlebowej typ 650.

Prosty chleb pszenny (bez wyrabiania)

Prosty chleb pszenny (bez wyrabiania)





13 komentarzy

  1. Iza

    Nigdy nie sądziłam, że przepis na domowy chleb może być taki prosty! Dzięki Tobie upiekłam swój pierwszy chleb a w głowie mam juz pomysły na kolejne (na pewno wypróbuję jaglany z Twojej strony). Przesyłam zdjęcie mojego wypieku. Smacznego 😉

  2. Iza

    Twój komentarz

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że chleb smakował ?

  3. Pierwszy chlebek w moim życiu ale z super prostego przepisu. Myślę, że zagości na stałe u mnie w domu ??

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ?

  4. Przepyszny???
    Piekłam już chlebki z wielu przepisów ?
    Ale TEN – jest NAJLEPSZY???
    Fenomenalnie prosty i najpyszniejszy!
    POLECAM

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miły komentarz ?

    • A czy zamiast suchych drożdży mogę użyć normalne ? I czy jedno opakowanie suchych 7g odpowiada 25 gram normalnych ?
      Chleb wyszedł bajeczny, mimo że mam antytalent do chleba 🙂

      • cukiereczek

        Myślę, że można dać około 15-20g zwykłych drożdży. Bardzo mi miło 🙂

    • Mój chlebek dość niski wychodzi:( ale w smaku sztos!!! Można go piec w brytfance? ?

      • cukiereczek

        Myślę, że tak 🙂 Należy wówczas ewentualnie wydłużyć czas pieczenia.

  5. Jaki jest ten chlebek na drugi dzień? Kruszy się?

    • cukiereczek

      Nie, nie kruszy się. Jest nadal smaczny ?

Zostaw odpowiedź