Pierogi ruskie zna każdy. To jedna ze sztandarowych potraw słynnych barów mlecznych. Mimo, że składają się zaledwie z 3 składników: sera, ziemniaków i cebuli, to pokochała je cała Polska. Przygotowałam naleśniki z farszem jak na ruskie pierogi. Wyszły naprawdę pyszne i sycące. Są szybkie i tanie w przygotowaniu. Farsz można przygotować wcześniej, a przed podaniem tylko usmażyć naleśniki. W wersji wegetariańskiej pomijamy boczek na wierzchu, a naleśniki podajemy same lub z dodatkiem kwaśnej śmietany.
SKŁADNIKI (4 porcje):
- NALEŚNIKI (10-12 sztuk):
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki cukru,
- 1 i ½ szklanki mleka,
- 1 i 1/3 szklanki wody,
- 2 łyżki oleju,
- NADZIENIE RUSKIE:
- 250g twarogu półtłustego,
- 250g ugotowanych ziemniaków,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka oleju,
- Sól,
- Pieprz,
- Słodka papryka,
- DODATKOWO:
- 100g boczku wędzonego,
- 1 mała cebula,
- Szczypiorek,
- Masło do smażenia,
- Kwaśna śmietana,
PRZYGOTOWANIE:
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
NADZIENIE RUSKIE: Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Podsmażoną cebulę, ser i ziemniaki mielimy raz w maszynce do mielenia mięsa. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.
Każdego naleśnika smarujemy porcją nadzienia ruskiego. Naleśniki składamy w koperty. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy naleśniki na rumiano z obu stron. Najpierw obsmażamy od strony łączenia.
Boczek wędzony drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wkładamy boczek z cebulą i smażymy na rumiano.
Naleśniki podajemy same lub z dodatkiem kwaśnej śmietany, podsmażonego boczku z cebulą i szczypiorku.
Życzę smacznego!
Dziś udany obiadek. Ruskie naleśniki wyszły extra. Zamiast boczku dodałam wędzonego schabu, który znalazł się też w farszu. Polecam. Rewelacja danie.
Cieszę się, że smakowały ?❤️