Taką fasolkę do słoika przygotowuje moja teściowa. Wystarczy ją zimą podgrzać, polać bułką tartą smażoną na maśle i mamy świetny dodatek do obiadu. Przygotowanie fasolki szparagowej do słoika jest bardzo proste. Wystarczy ją ugotować w wodzie z solą. Następnie przełożyć do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 2 dni po 1 godzinie. Można w ten sposób przygotować fasolkę zarówno żółtą, jak i zieloną.
SKŁADNIKI:
- fasolki szparagowa,
- sól,
- woda,
PRZYGOTOWANIE:
Fasolkę szparagową obieramy. Następnie każdą fasolkę kroimy na 3-4 części.
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie tak, aby była al dente. Fasolkę razem z wodą z gotowania przelewamy do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcamy.
Słoiki z fasolką ustawiamy w większym garnku. Zalewamy garnek wodą do ¾ wysokości słoików. Gotujemy słoiki przez 60 minut od momentu zagotowania. Woda powinna lekko bulgotać. Po ugotowaniu słoiki wyjmujemy.
Następnego dnia (tj. po upływie 24 godzin) słoiki ponownie wkładamy do garnka i zalewamy wodą do ¾ wysokości. Gotujemy słoiki przez 60 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.
Po wystudzeniu słoiki przenosimy w chłodne, suche miejsce.
Życzę smacznego!