Pstrąg pieczony z ziemniakami i brokułem

Sam pieczony pstrąg smakuje znakomicie. Ale podany z pieczonymi ziemniaczkami i brokułem to już niebo w gębie 😉 Pstrąg pieczony to pyszne i zdrowe danie z piekarnika. Ryba wychodzi idealnie miękka i soczysta. Pieczemy go krótko, tylko 15 minut, w wysokiej temperaturze (bo w 250 stopniach). Przygotowanie całego dania jest dość pracochłonne, ale można je rozłożyć w czasie. Otrzymujemy dwie duże lub cztery mniejsze porcje. Takiego pstrąga warto przygotować na spotkanie z przyjaciółmi.

Pstrąg pieczony z ziemniakami i brokułem

Pstrąg pieczony z ziemniakami i brokułem

SKŁADNIKI (2 duże porcje):

  • PSTRĄG:
  • 2 pstrągi tęczowe (łącznie około 600g),
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Szczypta rozmarynu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 50g masła,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 2 plastry cytryny,
  • 2 nieobrane ząbki czosnku,
  • Kilka gałązek natki pietruszki,
  • ZIEMNIAKI:
  • 1kg ziemniaków,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki oregano,
  • ½ łyżeczki tymianku,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki suszonego czosnku,
  • Szczypta chili,
  • BROKUŁ:
  • 1 brokuł,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 1 łyżka oliwy,

PRZYGOTOWANIE:

Jak ugotować brokuły?

Jak ugotować brokuły?

BROKUŁ: Brokuł dzielimy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Dodajemy brokuły. Gotujemy 2-3 minuty. Następnie brokuły przekładamy do zimnej wody. Po kilku minutach brokuły wyjmujemy i pozostawiamy do osuszenia. Następnie oprószamy go solą i pieprzem i polewamy równomiernie oliwą.

Do środka pstrąga wkładamy plasterek cytryny, czosnek i natkę pietruszki

Do środka pstrąga wkładamy plasterek cytryny, czosnek i natkę pietruszki

PSTRĄG: Pstrągi dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie robimy kilka skośnych nacięć z jednej strony ryby. Ryby skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy je solą i pieprzem w środku i na wierzchu. Wierzch posypujemy szczyptą rozmarynu i nacieramy 1 łyżką oliwy. Do środka każdej ryby wkładamy po 1 plasterku cytryny przeciętym na pół, kilka gałązek natki pietruszki oraz 1 nieobranym ząbku czosnku.

Masło rozpuszczamy. Mieszamy je z posiekaną natką pietruszki o przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy.

Ziemniaczki przed pieczeniem

Ziemniaczki przed pieczeniem

ZIEMNIAKI: Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy je w łódeczki. W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wkładamy ziemniaki. Gotujemy je 8 minut. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Po tym czasie ziemniaki umieszczamy w misce. Polewamy je oliwą i dodajemy wszystkie przyprawy. Ziemniaki mieszamy dokładnie tak, aby każdy ziemniak był pokryty przyprawami.

Pstrąg przed pieczeniem

Pstrąg przed pieczeniem

PRZYGOTOWANIE DANIA: Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni (góra-dół). Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszce układamy równomiernie ziemniaki. Pieczemy je 15-20 minut.

Następnie blaszkę z ziemniakami wyjmujemy. Temperaturę zwiększamy do 250 stopni. Ziemniaki rozsuwamy i układamy pstrągi i brokuły. Pstrągi polewamy masełkiem z czosnkiem i natką. Zostawiamy odrobinę masełka do serwowania. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.

Życzę smacznego 🙂

Pstrąg po upieczeniu

Pstrąg po upieczeniu

Ziemniaczki po upieczeniu

Ziemniaczki po upieczeniu

Pstrąg pieczony z ziemniakami i brokułem

Pstrąg pieczony z ziemniakami i brokułem





4 komentarzy

  1. Wyszło super ?

    • cukiereczek

      Karolina bardzo mi miło 🙂

  2. Super szybki obiad!

    • cukiereczek

      Dziękuję 😉

Zostaw odpowiedź